StoryEditor

USA zrušili misiu talianskych vyšetrovateľov

23.03.2005, 15:16
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty americké zrušili misiu talianskych vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí mali v Iraku objasňovať nedávne zabitie príslušníka talianskej tajnej služby Nicolu Calipariho.
Taliansky tím plánoval cestu do irackej metropoly Bagdad, kde mali okrem iného preskúmať Calipariho auto. Agenta zastrelili príslušníci armády USA 4. marca, krátko po prepustení talianskej reportérky Giuliany Sgrenovej zo zajatia islamských radikálov.
USA v liste adresovanom talianskemu veľvyslanectvu v Bagdade píšu, že misia musí byť zrušená z bezpečnostných dôvodov. Mimo toho neuvádzajú iné vysvetlenie tohto nečakaného kroku. Toto rozhodnutie vyvolalo búrku nevôle medzi talianskymi vyšetrovateľmi, píše dnešné vydanie turínskeho denníka La Stampa. Prevláda názor, že Spojené štáty bránia vyšetrovaniu zastrelenia agenta.
Incident vyvolal napätie medzi Rímom a Washingtonom. Obe strany majú na zastrelenie rozličné teórie. Predseda talianskej vlády Silvio Berlusconi požaduje od USA jasné vysvetlenie prípadu. Okrem iného zdôrazňuje, že americké ozbrojené sily boli informované vopred o prepustení unesenej novinárky a nemali čo na auto agentov, v ktorom sa nachádzala, strieľať.
Sgrenovú, ktorú uniesli v Bagdade 4. februára, odovzdali jej únoscovia 4. marca trom talianskym agentom a tí ju viezli na letisko, keď sa ich vozidlo stalo na americkom kontrolnom stanovišti terčom streľby.
Agenta Nicolu Calipariho, ktorý prišiel o život, zasiahla guľka, keď chránil novinárku vlastným telom. Sgrenová utrpela zranenie na ľavom pleci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:20