StoryEditor

Blair: Situácia v Iraku sa za ostatný rok zlepšila

23.12.2005, 08:02
Autor:
TASRTASR

Britský premiér Tony Blair, ktorý dnes neočakávane pricestoval na návštevu Iraku, konštatoval, že bezpečnostná a politická situácia v tejto blízkovýchodnej krajine sa za ostatný rok zlepšila.
Odmietol však stanoviť časový rozvrh pre sťahovanie britských jednotiek z Iraku. "Nemožno svojvoľne stanovovať časový plán. Máme za cieľ vybudovať iracké bezpečnostné sily, aby sme mohli zredukovať naše vlastné sily," vyhlásil pred novinármi na britskej logistickej základni neďaleko juhoirackého mesta Basra.
Blairov let z Kuvajtu do Basry na palube vojenského lietadla, ktorý ostal v utajení z dôvodu obáv z teroristického útoku, sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.
Na domácej politickej pôde čelí Blair otázke, dokedy ostanú britské jednotky v krajine. Londýn i Washington bojujú so silným odporom opozície voči vojne v Iraku.
Ministerský predseda opakovane zdôrazňuje, že vojaci sa z Iraku stiahnu, keď ich o to požiada tamojšia vláda. Uviedol, že v súčasnosti je už vycvičených a pripravených plniť si svoje úlohy 100.000 irackých vojakov. Ako britskému premiérovi povedal veliteľ amerických síl, generál George Casey, do leta budúceho roka už budú bezpečnostnú situáciu v niektorých častiach krajiny zo 75 percent kontrolovať iracké jednotky.
Blair privítal výsledky parlamentných volieb z 15. decembra a konštatoval, že súčasná bezpečnostná a politická situácia v Iraku je už "úplne iná než situácia pred rokom".
Britský líder uviedol, že je dôležité, aby z irackých volieb vzišla "dobrá, silná a jednotná vláda", a poznamenal, že Irak má teraz na rozdiel od nedávnej minulosti bližšie k tomu, aby sa z neho postupne stal stabilný demokratický štát.
Cieľom dnešnej predvianočnej návštevy, ktorá je už Blairovou štvrtou od invázie v roku 2003, bolo poďakovať za plnenie irackej misie 8000 britským vojakom, tráviacim vianočné sviatky ďaleko od svojich rodín.
"Nech už vládne v politike akokoľvek kontroverzná situácia, ľudia doma sú nesmierne pyšní na naše ozbrojené sily, a myslím si, že oprávnene," vyhlásil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:28