StoryEditor

EÚ ponúkla Iránu svoje nukleárne know-how

18.05.2006, 13:05
Ministri zahraničia EÚ rozhodli, že Únia sa podelí s Teheránom o svoju "najsofistikovanejšiu" nukleárnu technológiu výmenou za zastavenie procesu obohacovania uránu v Iráne.
V odpovedi na otázky novinárov, ktoré nasledovali po stretnutí Rady 15. mája 2006, šéf zahraničnej politky EÚ Javier Solana povedal: "Môžeme vám [Iránu] pomôcť s najlepšou a najsofistikovanejšou technológiou". Dodal, že detaily budú oznámené po konzultáciách s USA, Ruskom a Čínou za pár dní. Zároveň vysvetlil, že nová ponuka pôjde omnoho ďalej ako balík stimulov, ktoré Iránu ponúkli v auguste 2005. Rakúska ministerka zahraničných vecí Ursula Plessnik, ktorá je v súčasnosti šéfkou Rady pre zahraničné veci povedala: "Sme pripravení pracovať na kooperačnom balíku a podporiť Irán pri vývoji nukleárneho programu na civilné účely".
Ponuka EÚ prišla len pár hodín po tom, čo iránsky minister zahraničných vecí Manouchehr Mottaki oznámil, že Teherán odmietne akýkoľvek návrh EÚ, ktorého cieľom bude prelomenie medzinárodnej krízy ohľadom iránskeho jadrového programu.
Zdá sa, že iránska elita je pevne spojená proti akýmkoľvek pokusom proti zabrzdeniu svojho jadrového programu. Podobné vyhlásenia nedávno zazneli z úst iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadinidžáda a vplyvného bývalého prezidenta Akbara Hashemi Rafsanjaniho.
V predbežných záveroch Rady sa píše: "Rada vyjadruje hlboké poľutovanie nad neschopnosťou iránskych predstaviteľov podniknúť kroky, ktoré pokladá za nevyhnutné vedenie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA) a Bezpečnostná rada OSN, rovnako ako ich hrozby, že túto nečinnosť prenesú aj do budúcnosti".
V rovnakom čase Rada "znovu potrvrdzuje právo Iránu na jadrovú energiu využívanú na mierové účely v súlade so záväzkami Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT). Únia chce stavať na návrhoch z augusta 2005, ktoré Rada potvrdila vo svojich záveroch vo februári 2006. Únia je pripravená podporiť rozvoj civilného jadrového programu, ak bude Irán reagovať na medzinárodné požiadavky".
SME dnes, 17. mája, citovali iránskeho prezidenta Ahmadínidžáda ako pred tisíckami ľudí v meste Arak v strednom Iráne ponuku EÚ odmietol so slovami: "Hovoria, že chcú dať Iránu motiváciu, myslia si však, že rokujú so štvorročným dieťaťom, ktorému môžu dať oriešky a čokoládu a dostať od neho na výmenu zlato".
Hospodárske noviny zverejnili vyhlásenie ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana, v ktorom povedal, že situácia okolo iránskeho jadrového programu slovenskú diplomaciu znepokojuje. Dôležité podľa neho je, aby bola medzinárodná obec v postoji voči Iránu jednotná a zaujala jednotný postoj. Rusko a Čína však neprejavujú dostatok razancie a sú vo svojich postojoch skôr opatrnejšie. Slovensko podľa Kukana podporí tlak medzinárodného spoločenstva, ktorého snahou je dostať Irán k rokovaciemu stolu.
01 - Modified: 2003-03-04 20:10:23 - Feat.: 0 - Title: Bratislava je na európskej úrovni
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:21