StoryEditor

Európske cirkvi vyzvali Turecko, aby prehodnotilo svoj postoj ku genocíde

15.04.2005, 13:45
Autor:
TASRTASR

Konferencia európskych cirkví (CEC) vyzvala vo štvrtok svojich členov, aby si 24. apríla pripomenuli genocídu Arménov, ktorú spáchal mladoturecký režim.
CEC zároveň apelovala na Turecko, aby začalo "proces zmierenia" medzi Turkami a Arménmi, pričom je rozhodujúce "priznanie viny" a "vyslovenie pravdy". CEC uvítala prísľub tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana otvoriť turecké archívy vedeckému preskúmaniu tejto otázky.
Počas prvej svetovej vojny a v nasledujúcich rokoch zahynulo podľa odhadov historikov v systematicky naplánovaných masakrách okolo 1,5 milióna Arménov. Turecko tvrdí, že počas vojny v ozbrojených zrážkach zahynulo "len" 200.000 Arménov a označenie genocída celkom odmieta.
Podľa Ankary išlo o "tragické nehody", ktoré sa začali pred 90 rokmi v apríli 1915. Historici však poukazujú na to, že vyvražďovanie Arménov bolo prostredníctvom osmanskej vlády zostavenej z členov mladotureckého Výboru pre jednotu a pokrok (Ittihad ve Terakki) byrokraticky naplánované a realizované až do najmenších podrobností. V novodobých dejinách išlo o prvú známu genocídu realizovanú štátnym aparátom nejakej krajiny.
CEC poukázala aj na to, že na tureckom území dochádzalo k zločinom a ukrutnostiam nielen proti Arménom, ale aj proti iným kresťanským a národnostným menšinám.
Turecká vláda musí vytvoriť podmienky, ktoré umožnia o týchto udalostiach otvorenú diskusiu, zdôraznili predstavitelia európskych cirkví. Takáto diskusia je podľa CEC aj nevyhnutnou podmienkou pre vstup Turecka do Európskej únie.
Konferencia európskych cirkví združuje 126 pravoslávnych, evanjelických, anglikánskych a starokatolíckych cirkví z celej Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 15:10