StoryEditor

V Iráne povolali na rezort zahraničných vecí rakúskeho veľvyslanca

06.07.2005, 08:45
Autor:
TASRTASR

Rakúskeho veľvyslanca v Iráne povolali dnes v Teheráne na ministerstvo zahraničných vecí na protest proti "absolútne neopodstatneným" tvrdeniam o novom iránskom prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínidžádovi.
Hovorca iránskeho rezortu diplomacie Hamíd Reza Asefi označil obvinenia v súvislosti s údajnou participáciou Ahmadínidžáda na likvidácii troch kurských exulantov vo Viedni spred 16 rokov za smiešne a absolútne neopodstatnené a dodal, že Teherán ich kategoricky dementuje. Súčasne požiadal rakúskeho veľvyslanca o vysvetlenie.
Viedenská prokuratúra začala dnes konať v kauze troch kurdských exulantov, ktorých zavraždili v rakúskej metropole v júli 1989.
Informoval o tom hovorca rakúskych Zelených pre bezpečnostnú politiku Peter Pilz, ktorý v súvislosti s predmetným prípadom podal trestné oznámenie na nedávno zvoleného nového iránskeho prezidenta.
Ešte predtým postúpil rakúsky politik Spolkovému úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) výpoveď istého Iránca, ktorý ušiel do Francúzska a podľa slov ktorého bol dezignovaný iránsky prezident súčasťou trojčlenného komanda, realizujúceho likvidáciu Kurdov vo Viedni. Ahmadínidžád pred dejiskom atentátu vraj zabezpečoval kolegov-páchateľov, ale sám strelnú zbraň zrejme nepoužil.
Český denník Právo v piatok s odvolaním sa na iný iránsky zdroj priniesol informáciu, v zmysle ktorej bol nový iránsky prezident zapletený do vraždy troch kurdských politikov v rakúskej metropole.
Ahmadínidžád bol vysokým veliteľom revolučných gárd (Pasdaran) v západnom Iráne a v jeho kompetencii bolo riadenie útočných operácií v zahraničí. Niekoľko dní pred zavraždením Abdura Rahmána Kásemlúa bol vo Viedni a jeho úlohou bolo odovzdať zbrane z iránskeho veľvyslanectva vražednému komandu, povedal Jazdan Panah Právu.
Kásemlú, ktorého zastrelili spolu s ďalšími dvoma Kurdmi, mal kontakty v bývalom Československu, kde v 50. rokoch študoval na Vysokej škole ekonomickej v Prahe, pôsobil na nej ako docent a oženil sa s Češkou Helenou Krulichovou.
V lete 1989 navštívil Kásemlú ako generálny tajomník Demokratickej strany iránskeho Kurdistanu (PDKI) Viedeň, kde mal tajne rokovať so zástupcami iránskej vlády. Dňa 13. júla ho zastrelili spolu s jeho zástupcom Abdalláhom Káderím-Azarom a rakúskym občanom kurdského pôvodu Fadelom Raúlom.
Páchatelia atentátu sa potom údajne ukryli na iránskom veľvyslanectve vo Viedni a zjavne na silný nátlak Teheránu im rakúske úrady povolili vycestovať z krajiny.
Pokus o vytvorenie parlamentnej vyšetrovacej komisie, ktorá by prípad vyšetrila, stroskotal v roku 1997 na odpore vtedajších koaličných partnerov z radov socialistov (SPÖ) a ľudovcov (ÖVP).
6 20 le žab

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:03