StoryEditor

USA si myslia, že Severná Kórea uskutočnila skúšku rakety

02.05.2005, 09:23
Autor:
TASRTASR
Spojené štáty dnes vyjadrili presvedčenie, že Severná Kórea uskutočnila test rakety krátkeho doletu, ktorá dopadla do Japonského mora. Biely dom skúšku odsúdil ako prejav taktiky zastrašovania.

"Zdá sa, že Severokórejčania uskutočnili test rakety krátkeho doletu, ktorá pristála v Japonskom mori," povedal televízii CNN šéf štábu Bieleho domu Andrew Card. "Nie sme tým prekvapení. Severokórejčania svoje rakety skúšali už v minulosti."
Americkí predstavitelia uviedli, že ozbrojené sily získali informácie, ktoré naznačujú, že išlo o skúšku novej rakety. Americké agentúry ale informácie stále vyhodnocujú s cieľom určiť, k čomu presne došlo.
Vysokopostavený predstaviteľ administratívy povedal, že dnešnej skúške v piatok podľa všetkého predchádzal iný test, ktorý sa skončil neúspešne.
Card v rozhovore pre CNN vyslovil predpoklad, že Severná Kórea nie je príliš úspešná pri skúškach takýchto viacstupňových rakiet.
K udalosti došlo v čase rastúcich obáv USA, že Severná Kórea sa môže pokúšať zužitkovať svoj jadrový materiál zo zatvoreného reaktora a možno pripravuje podzemný test jadrovej nálože.
Americká Obranná spravodajská agentúra (DIA) uplynulý týždeň varovala, že Severná Kórea je schopná pripevniť jadrovú hlavicu na raketu dlhého doletu a že komunistický štát by mohol zasiahnuť územie USA.
Americký prezident George W. Bush vyzval Severnú Kóreu, aby sa vrátila k šesťstranným rokovaniam zameraným na ukončenie jej jadrového programu. Rozhovory sú už takmer rok zablokované a nedávne snahy o ich opätovné naštartovanie neviedli k veľkému pokroku.
Severná Kórea v minulosti príležitostne uskutočnila skúšky rakiet krátkeho doletu. V roku 1998 ohromila japonskú vládu, keď pokusne odpálila raketu dlhého doletu, ktorá preletela nad Japonskom a dopadla do Pacifiku.
V marci Pchjongjang pohrozil obnovením skúšok s tým, že už nie je viazaný moratóriom z roku 1999, s ktorým súhlasil, keď rokoval s USA.
Severná Kórea k podobnému "napínaniu svalov" v minulosti pristúpila pred tým, ako sa vrátila k rozhovorom. Podľa analytikov takéto konanie malo za cieľ zvýšiť domácu podporu a udržať medzinárodnú pozornosť v snahe posilniť svoju pozíciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 03:30