StoryEditor

Figeľ: Kultúrny aspekt v zmýšľaní pomôže prekonať problémy EÚ

18.11.2005, 15:59
Autor:
TASRTASR
Kultúrny aspekt v prístupe k aktuálnym európskym otázkam pomôže prekonať problémy. Hovoril o tom v Budapešti počas prebiehajúcej medzinárodnej kultúrnej konferencie pod názvom Prijímajúca Európa? Horizont 2020 komisár Európskej komisie Ján Figeľ.

Kultúrny aspekt v prístupe k aktuálnym európskym otázkam pomôže prekonať problémy. Hovoril o tom v Budapešti počas prebiehajúcej medzinárodnej kultúrnej konferencie pod názvom Prijímajúca Európa? Horizont 2020 komisár Európskej komisie pre kultúru, vzdelávanie, odbornú prípravu a mnohojazyčnosť Ján Figeľ.
Eurokomisár v reakcii na otázku TASR týkajúcej sa možností kultúry v riešení spoločných európskych problémov uviedol, že kultúra nemôže nahradiť politické alebo právne zmluvné rozhodnutia, ktoré musia urobiť jednotlivé krajiny alebo spoločenstvo krajín. Ak by však kultúrny aspekt chýbal v zmýšľaní, nazeraní a hľadaní odpovedí, tak skoro všetko bude problém.
"Pri francúzskom referende napríklad bola veľkou témou prítomnosť poľských inštalatérov v krajine. Poľský Frederik Chopin, alebo Marie Curie Sklodowská pre francúzsku spoločnosť neboli problémom, zrazu akýsi inštalatéri, ktorých ľudia potrebujú, respektíve je to súčasť slobodného trhu, ktorý oni kedysi zakladali, bol fenomenálnym problémom," pripomenul Figeľ.
Ak by to tak podľa neho naozaj bolo, a bolo by to dlhodobejšie, tak ako potom bude Európa reagovať v čase globalizácie napríklad na tých, ktorí prídu z celkom iných kontinentov s celkom inými podmienkami pre život. Tí môžu prijať ešte nižšie platenú prácu.
"Preto je dôležité rozvíjať cez mentalitu a kultúrne poznanie aj politické a právne rozhodnutia k tomu, že spolu sa európske témy, problémy, výzvy riešia lepšie, spolu sme silnejší, atraktívnejší. To spolu niekedy znamená prechodné obdobia, isté opatrenia, ale naozaj nie v odlúčení, v rozdelení, v uzatváraní sa," dodal.
Mentálny problém za minulé roky vidí komisár aj v tom, že európska integrácia sa vyvíjala len v jednej časti Európy. "My sme tu žili na našej strane v totalite. Oni svoju integráciu postupne rozširovali, až následne v minulom roku došlo k historickému, bezprecedentnému najväčšiemu rozšíreniu únie, ale my sme ho vnímali - a považujem to za správnejšie - za znovuzjednotenie rozdeleného kontinentu, za vytvorenie Európy ako spoločenstva štátov, ľudí, kultúr," konštatoval.
Tieto dve odlišné východiská často podľa Figeľa ukazujú aj na odlišné vnímanie tých malých, alebo väčších problémov, ktoré na spoločnej ceste sú. Ako zdôraznil, preto je veľmi dôležité, aby obidve strany dnešnej spoločnej, predtým rozdelenej Európy, vnímali tento priestor ako zodpovednosť za dedičstvo, ktoré dostali. Ide o naozaj bezprecedentné obdobie mieru v Európe aj rozvoja a prosperity, ktorá tu predtým chýbala.
Je dôležité, aby sa to nerozbilo na nepochopení, na odlišnostiach, ale skôr chápalo ako obohatenie, pretože ak je odlišnosť chápaná ako problém, všetko za tým už môže byť problém. "Ak je odlišnosť chápaná ako obohatenie, už je to iný prístup k praktickému problému. Toto všetko sa skrýva v kultúre, respektíve kultúra môže nachádzať na tieto otázky správne odpovede," podčiarkol.
"Vždy som bol presvedčený, že nové členské krajiny robia úniu viac európskou, lebo opakujem, nie je to o zemepise, alebo o obchode, ale o kultúre, o spoločenstve krajín, ktoré dnes formujú európsku dvadsaťpäťku. Toto rozširovanie, alebo ďalšie zmeny budú prichádzať, ale dôležité je, aby sme to nevnímali ako ochudobnenie, alebo nový problém, ale riešenie problémov, napríklad problému západného Balkánu," povedal eurokomisár.
Podľa jeho slov je dobré, že práve o tomto posolstve a tomto rozmere spoločnej Európy dnes diskutujú v novej členskej krajine v Budapešti za účasti všetkých. "Je dobré, že po Berlíne a Paríži sa istá štafeta posúva aj do strednej Európy, ktorá je nám blízka, lebo je naša," uzavrel rozhovor s TASR komisár Figeľ pri príležitosti najvýznamnejšieho európskeho kultúrneho fóra, ktoré sa koná od štvrtka do soboty v Budapešti.
(spravodajca TASR Ladislav Vallach)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 23:15