StoryEditor

Blair a Bush oznámili spoločnú iniciatívu na pomoc hladujúcej Afrike

08.06.2005, 09:23
Autor:
TASRTASR
Bush a Blair ďalej oznámili spoločnú iniciatívu, ktorá pomôže 14 miliónom hladujúcich Afričanov. Spojené štáty na tento plán vynaložia 674 miliónov dolárov. Prevažná časť finančných prostriedkov poputuje pre štáty tzv. Afrického rohu (Etiópia, Eritrea a ďalšie).

USA a Veľká Británia predložia na júlovom summite skupiny G8 v škótskom Gleneaglese návrh na odpustenie všetkých dlhov najchudobnejším africkým krajinám. Oznámil to v utorok americký prezident George W. Bush po stretnutí s britským premiérom Tonym Blairom vo Washingtone.
Bush a Blair ďalej oznámili spoločnú iniciatívu, ktorá pomôže 14 miliónom hladujúcich Afričanov. Spojené štáty na tento plán vynaložia 674 miliónov dolárov. Prevažná časť finančných prostriedkov poputuje pre štáty tzv. Afrického rohu (Etiópia, Eritrea a ďalšie). Blair chce dosiahnuť, aby skupina G8 zvýšila túto pomoc na 25 miliárd dolárov.
Bush v tejto súvislosti odmietol obvinenia, že USA robia málo pre Afriku: "V uplynulých štyroch rokoch sme strojnásobili našu pomoc krajinám subsaharskej Afriky. Štvrtina peňazí pre tento región je z USA."
Podľa Blaira chcú obe krajiny pomôcť Afrike dostať sa z chudoby. Britský premiér dúfa, že ministri financií G8 nájdu na stretnutí v nedeľu spôsob odpustenia dlhov a vytvorenia príslušných fondov. Blair však dotyčné africké štáty upozornil, že musia dodržiavať princípy právneho štátu, bojovať proti korupcii a rozdeľovať pomoc tým, ktorí ju skutočne potrebujú. Bush sa pripojil výzvou budovania demokratických inštitúcií a dynamických ekonomík.
Bush a Blair sa vyjadrili aj k Iraku, kde je podľa nich "životne dôležité", aby sa tam presadila demokracia. Obaja odmietli tvrdenia, že ich vlády zmanipulovali fakty, ktorými obhajovali útok na Irak. Podľa Busha nič nie je od pravdy ďalej než takéto tvrdenie. USA ani Británia vojnu nechceli, bolo to najkrajnejšie riešenie.
Dôvodom vojenského zásahu bolo odmietanie diktátora Saddáma Husajna splniť rezolúciu OSN z novembra 2002, povedal Blair. Keďže neboli vyhliadky na zmenu, siahlo sa k vojenskému riešeniu.
Bush po stretnutí s Blairom zopakoval, že USA neratifikujú tzv. kjótsky protokol o znížení emisií skleníkových plynov. "Čo sa týka klimatických zmien, je to dlhodobá záležitosť," vyhlásil Bush.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:34