StoryEditor

Moskva zaviedla pre veľkú zimu úsporný energetický režim

18.01.2006, 12:11
Autor:
SITASITAAFPAFP
V Moskve v stredu zaviedli prísny úsporný energetický režim potom, čo teploty v noci klesli pod mínus tridsať stupňov Celzia. Meteorológovia varujú, že teploty budú naďalej klesať. Na uliciach hlavného mesta zomreli na podchladenie ďalší dvaja ľudia a 15 museli hospitalizovať.

V Moskve v stredu zaviedli prísny úsporný energetický režim potom, čo teploty v noci klesli pod mínus tridsať stupňov Celzia. Meteorológovia varujú, že teploty budú naďalej klesať. Na uliciach hlavného mesta zomreli na podchladenie ďalší dvaja ľudia a 15 museli hospitalizovať. Žiaci základných škôl môžu zostať doma a čestnej stráži pri Kremli skrátili službu na 30 minút. Autobusy mestskej hromadnej dopravy začali tankovať špeciálnu naftu Arktik, ktorá má nižší bod tuhnutia, a trolejbusy prestali premávať. Polícia nevyháňa bezdomovcov zo železničných staníc a metra.
V rámci úsporného energetického režimu elektrárenská spoločnosť RAO znížila asi 200 závodom v Moskve dodávky elektriny a v prípade potreby začnú odstavovať dodávky elektriny na ďalšie "menej dôležité" miesta. Na rade budú ako prvé osvetlené billboardy, kasína a iné herne ako aj stavby, ktoré bývajú v noci osvetlené. Plynárenská spoločnosť Gazprom oznámila, že niektorým závodom bude musieť znížiť dodávky plynu až o 50 percent
Len v utorok zomrelo v Rusku v dôsledku zimy osem ľudí. Šesť ľudí sa utopilo vo Volge pri meste Nižnij Novgorod, keď sa pod minibusom prelomil ľad. Minibus prechádzal cez zamrznutú rieku na mieste, kadiaľ sa dá v lete bez problémov prejsť. V automobile bolo 15 ľudí, deviati sa zachránili, no šesť z nich sa utopilo. Len v Moskve od októbra na následky podchladenia zomrelo 191 ľudí, z toho štyria za posledných 24 hodín. Mrazivý arktický vzduch prúdi do európskej časti Ruska zo Sibíri.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:04