StoryEditor

II Messaggero: Agenti CIA uniesli z Talianska niekoľko ľudí

04.07.2005, 05:56
Autor:
TASRTASR

Aféru okolo údajného únosu egyptského duchovného americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA), ku ktorému malo dôjsť v roku 2003, neukončilo ani dementi talianskej vlády, že o tejto akcii vopred nevedela, ani piatkové povolanie veľvyslanca USA v Ríme Mela Semblera k premiérovi Silviovi Berlusconimu.
Podľa informácií dnešného vydania rímskeho denníka Il Messaggero uniesla CIA v roku 2003 totiž aj ďalších dvoch islamistov, a to v Rakúsku žijúceho detského lekára Jemela Elmenshauiho a Egypťana Muhammada Morgana, ktorý žil v severnom Taliansku a údajne po prevoze do Egypta neprežil tamojšie mučenie.
Usámu Mustafu Hasana Násira - známeho ako imám Abú Umar - zadržali v rámci protiteroristických aktivít USA 17. februára 2003 na ulici v Miláne a poslali do Egypta, kde bol údajne mučený. Prokuratúra v Miláne vydala v tejto súvislosti zatykače na 13 agentov CIA.
Opozíciou požadované vysvetlenie poskytol v mene vládnej koalície minister pre vzťahy s parlamentom Carlo Giovanardi, ktorý vo štvrtok dementoval na pôde Senátu, že by bol kabinet býval informovaný o predmetnej operácii.
Predseda talianskej vlády vyzval USA, aby "rešpektovali suverenitu" jeho krajiny. Bilaterálne vzťahy medzi zámorskou veľmocou a Talianskom charakterizuje už od tragického zastrelenia talianskeho agenta Nicolu Calipariho americkými vojakmi v Bagdade napätie, ktoré sa teraz ešte vystupňovalo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:46