StoryEditor

Gregg: Bushova administratíva zrejme požiada o ďalších 50 miliárd pre Katrinu

13.09.2005, 12:06
Autor:
TASRTASR

Administratíva prezidenta Georgea W. Busha v priebehu mesiaca pravdepodobne požiada americký Kongres o uvoľnenie dodatočných 50 miliárd dolárov na núdzovú hurikánovú pomoc. V pondelok to vyhlásil predseda rozpočtového výboru Senátu Judd Gregg.
"Vieme, že dostaneme ďalšiu žiadosť o dodatočných 50 miliárd dolárov, pravdepodobne do troch alebo štyroch týždňov," povedal Gregg, republikán z New Hampshire.
Od 2. septembra Kongres schválil dva zákony o poskytnutí núdzovej pomoci oblastiam zasiahnutým hurikánom Katrina v celkovej výške 62,3 miliardy dolárov.
Niektorí členovia Kongresu vyslovili odhady, že celkové náklady na nápravu škôd spôsobených živlom a na pomoc obetiam môžu dosiahnuť 150 až 200 miliárd dolárov.
"Táto katastrofa bude veľmi drahá. Sme ochotní tú cenu zaplatiť," vyhlásil Gregg v prejave na pôde Senátu. Posťažoval sa však na to, že Kongres a vláda návrhy na pomoc postihnutým oblastiam pri Mexickom zálive predkladajú "divoko" a že je potrebná lepšia koordinácia.
Ako šéf rozpočtového výboru sa Gregg snaží presadiť znižovanie obrovských deficitov federálneho rozpočtu, čo mu však Katrina skomplikovala.
Senát v pondelok predložil návrh balíka krátkodobých daňových úľav - napríklad pre ľudí, ktorí poskytnú ubytovanie obetiam hurikánu. Tí si budú môcť odpísať 500 dolárov za osobu. Strop tohto daňového odpisu stanovili na 2000 dolárov a uplatniť si ho budú môcť daňoví poplatníci, ktorí prichýlia obete na najmenej 60 dní.
Iné daňové úľavy pomôžu zamestnávateľom v zóne katastrofy udržať svojich zamestnancov na výplatných páskach a budú povzbudzovať obchodníkov, aby zamestnávali obete Katriny.
Zákon, ktorý bude stáť federálnu pokladnicu asi sedem miliárd dolárov, má tiež za cieľ podporiť charitu zvýšením limitom na hotovostné finančné dary, ako aj dary vo forme potravín a kníh od obchodov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 20:30