StoryEditor

Angela Merkelová: Na kancelársky post nemienim rezignovať

30.09.2005, 12:50
Autor:
TASRTASR

Líderka nemeckých kresťanských demokratov Angela Merkelová mieni ignorovať prípadné výzvy kancelára Gerharda Schrödera, aby v záujme budúcej veľkej koalície CDU/CSU a SPD spoločne rezignovali na kancelársky post. Vyplýva to z jej slov pre dnešné vydanie denníka Sächsische Zeitung.
"Jestvujú dve pravidlá. Jedno hovorí, že najsilnejšia politická sila koalície má právo na kancelársky post. Druhé znie, že každá politická sila prijíma personálne rozhodnutia suverénne," vyhlásila predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a podčiarkla, že obe by sa mali dodržať.
Bez objasnenia kancelárskej problematiky nemôže dôjsť ku koaličným rokovaniam, konštatovala politička a pre objasnenie dodala, že tie sa začnú až potom, čo sa vytvorí potrebná báza dôvery, vrátane akceptácie práva strán únie ako najsilnejšej frakcie nového Bundestagu na kancelársky post zo strany sociálnych demokratov. Práve tým sa koaličné rozhovory líšia od tzv. sondážnych, vyplynulo z Merkelovej odpovedí pre saské periodikum.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 08:34