StoryEditor

Moslimský svet sa musí zjednotiť

28.05.2007, 14:32
Autor:
SITASITA

Moslimský svet sa musí zjednotiť a opäť získať vášeň pre vzdelávanie, aby mohol odpovedať na negatívny imidž, ktorý má na Západe jeho náboženstvo. V pondelok sa na tom zhodli lídri Malajzie a Indonézie. "Nie sme slabí. Vyzeráme slabí, pretože nepostupujeme spoločne. Vyzeráme slabí, lebo nám nahovorili, že sme slabí a my sme tomu uverili," povedal indonézsky prezident Susilo Bambang Yudhoyono pri príležitosti konania tretieho Svetového islamského ekonomického fóra (WIEF), ktorého cieľom je zlepšiť spoluprácu medzi moslimskými spoločnosťami.
Premiér Malajzie Abdulláh Ahmad Badáwí na fóre povedal, že znalosti a inovácie sú pre moslimský svet kľúčom na opätovné získanie štatútu jedného z najpokrokovejších a najcivilizovanejších celkov. "Strata znalostí a inovácie medzi moslimským ľudom časom viedla k strate suverenity a moci," povedal Abdulláh. "Musíme znovu objaviť našu schopnosť a vášeň pre poznanie a inovácie... Musíme opäť potvrdiť toto dedičstvo," dodal malajský premiér.
Malajzia v súčasnosti predsedá Organizácii islamskej konferencie (OIC), ktorá združuje 57 národov. V roku 2005 tvorili jej členovia 21 percent svetovej populácie, ale na svetovom hrubom domácom produkte sa podieľali len piatimi percentami, povedal Abdulláh. "Je zrejmé, že do vzdelávania musíme vkladať viac úsilia a zdrojov," dodal premiér Malajzie. Mnoho krajín bohatých na ropu venuje menej peňazí na vzdelávanie ako rozvinuté krajiny.
Yudhoyono, ktorý je lídrom národa s najväčšou moslimskou populáciou, povedal, že moslimovia si musia uvedomiť, že nie sú bezmocní. Vyzval ich, aby sa zjednotili a čelili globálnym výzvam spojeným s chudobou, ekonomickou nerovnováhou, globálnym otepľovaním či udržateľnosťou energetických zdrojov. Indonézsky prezident dodal, že moslimovia by mali zmeniť názor rozvinutého sveta na moslimské krajiny "z niečoho, čo je vnímané negatívne alebo ľahostajne až nepriateľsky na niečo pozitívne a entuziastické."
Napätie medzi islamským a západným svetom sa vyostrilo po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001, ku ktorým sa prihlásila al-Kájda. Dvojdňové Svetové islamské ekonomické fórum pritiahlo okolo 900 účastníkov, vrátane lídrov vlád a vysokých predstaviteľov z oblasti obchodu, zástupcov krajín OIC, Indie, Číny, USA a Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:26