StoryEditor

Turecký súd zrušil zablokovanie stránky YouTube

09.03.2007, 15:22
Autor:
SITASITA
Turecko zrušilo blokovanie prístupu k internetovej stránke YouTube, informoval predstaviteľ najväčšej telekomunikačnej spoločnosti v krajine v piatok, dva dni po tom, ako súd nariadil zablokovanie webovej lokality pre údajné urážky zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka.

Ahter Kutadgu, šéf divízie korporátnej komunikácie spoločnosti Türk Telekom, pre tlačovú agentúru Anatolia uviedol, že jeho spoločnosť bola informovaná o rozhodnutí súdu, ktorým sa zákaz ruší. "Hneď po tom, ako sa k nám rozhodnutie súdu dostalo, sme YouTube okamžite otvorili," uviedol Kutadgu.
Prevažná väčšina používateľov internetu v Turecku využíva služby spoločnosti Türk Telekom, bývalého štátneho monopolu, ktorý bol v roku 2005 sprivatizovaný. Súd neskôr v stredu rozhodol, že zákaz zruší hneď, ako sa uistí, že urážlivé videá týkajúce sa Atatürka zo stránky zmizli. YouTube je vlastníctvom vyhľadávača Google. Počas uplynulých týždňov sa podľa niektorých médií na YouTube rozpútala "virtuálna vojna" medzi Grékmi a Turkami, ktorí zverejňovali videá s cieľom uraziť druhú stranu. V nahrávke, ktorá podnietila konanie súdu, sa tvrdilo, že Atatürk a turecký ľud sú homosexuáli. Urážky na adresu Atatürka sú v Turecku trestným činom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:19