StoryEditor

Britskí vyšetrovatelia prídu do Ruska v najbližších dňoch

04.12.2006, 14:20
Autor:
SITASITA

Ruská generálna prokuratúra bude spolupracovať s britskými vyšetrovateľmi, ktorí sa zaoberajú prípadom úmrtia bývalého agenta Alexandra Litvinenka. Od britských partnerov už dostala oficiálnu žiadosť o spoluprácu a ich návštevu očakáva v najbližších dňoch, uviedol úrad ruského generálneho prokurátora vo vyhlásení. Ruské ministerstvo zahraničných vecí predtým v pondelok oznámilo, že britskí vyšetrovatelia už dostali víza na vstup do krajiny.
Generálny prokurátor Jurij Čajka "vyjadril pripravenosť poskytnúť potrebnú pomoc našim britským kolegom v rámci existujúcich medzinárodných dohôd a legislatívy Ruskej federácie," uvádza sa vo vyhlásení generálnej prokuratúry. Podľa britských zdrojov sa do Moskvy chystá deväť vyšetrovateľov protiteroristického oddelenia Scotland Yardu, ktorí chcú v Rusku vypočuť niekoľko osôb. Medzi nimi je aj ďalší bývalý ruský agent Andrej Lugovoj, s ktorým sa Litvinenko stretol v Londýne začiatkom novembra v deň, keď sa uňho prejavili symptómy smrteľnej choroby.
Bývalý agent sovietskych a ruských tajných služieb Alexander Litvinenko zomrel koncom minulého mesiaca po otrave rádioaktívnou látkou. Zo svojej smrti obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Kremeľ obvinenia z účasti na Litvinenkovej smrti označil za politicky motivované.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 17:37