StoryEditor

OSN konštatuje rozsiahle porušovanie ľudských práv v Dárfúre

12.03.2007, 11:37
Autor:
SITASITA
Rada OSN pre ľudské práva so sídlom v Ženeve v pondelok zverejnila dlho očakávanú správu, v ktorej obviňuje sudásku vládu z rozsiahleho porušovania ľudských práv v Dárfúre a z priamej účasti na vojnových zločinoch v regióne.

Rada Organizácie Spojených národov pre ľudské práva so sídlom v Ženeve v pondelok zverejnila dlho očakávanú správu, v ktorej obviňuje sudásku vládu z rozsiahleho porušovania ľudských práv v Dárfúre a z priamej účasti na vojnových zločinoch v regióne. Agentúra OSN zároveň uviedla, že svet má povinnosť chrániť dárfúrskych civilistov pred vojnovými zločinmi a zločinmi proti ľudskosti, v čom má hlavnú úlohu zohrávať vláda so sídlom v Chartúme. Rada, na čele ktorej je laureátka Nobelovej ceny mieru a známa aktivistka v boji proti nášľapným mínam Jody Williamsová, v správe zo svojej misie v Dárfúre zdôraznila, že sudánska vláda "zjavne zlyhala v otázke ochrany obyvateľov Dárfúru pred rozsiahlymi medzinárodnými zločinmi a sama sa na týchto zločinoch zúčastňovala a organizačne podieľala."
Williamsová správu vypracovala z poverenia Rady OSN pre ľudské práva po mimoriadnom zasadnutí rady v decembri minulý rok po tom, ako po dvadsiatich dňoch pokusov o vstup do Sudánu konštatovala, že tamojšia vláda nemieni spolupracovať s OSN. "Vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti pokračujú v celom regióne," uvádza sa v 35-stranovom dokumente. "Základným východiskom je, že jedna z najnásilnejších protipovstaleckých kampaní vedenej vládou v Sudáne bola koordinovaná s milíciami džandžavíd a bola namierená hlavne proti civilistom." Podľa správy sú povstalecké sily rovnako vinné zo závažného porušovania ľudských práv a porušovania humanitárneho práva. Situácia v regióne Dárfúr je v dokumente charakterizovaná ako obrovské a systematické porušovanie ľudských práv a ťažké porušovanie medzinárodného práva.
Chartúm odmietol schváliť víza misii OSN na návštevu Dárfúru, pričom vyhlásil, že viacerí členovia misie sú voči Sudánu zaujatí. Svoje obvinenie vláda zopakovala v nedeľu prostredníctvom sudánskeho ministra spravodlivosti, ktorý odcestoval do Ženevy. Medzinárodný trestný súd (ICC) preukázal podiel dvoch sudánskych predstaviteľov na humanitárnej kríze v západnom regióne Dárfúr, ktorá si vyžiadala najmenej 200 tisíc ľudských životov a znamenala vysídlenie 2,5 milióna ďalších. Dárfúrskou správou sa začalo trojtýždňové zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva, ktorá v roku 2006 nahradila Komisiu OSN pre ľudské práva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:26