StoryEditor

Miloševič v Haagu po prvý raz oslávi narodeniny s rodinou

10.08.2005, 14:59
Autor:
TASRTASR

Prvý raz od prevozu juhoslovanského exprezidenta Slobodana Miloševiča do Haagu sa plánuje rodinná oslava jeho narodenín. S odvolaním sa na rodinných priateľov to v dnešnom vydaní tvrdí belehradský denník Blic.
Manželka Mirjana Markovičová a syn Marko chcú odcestovať do Haagu a 20. augusta osláviť Mališevičove 64. narodeniny za mrežami zadržiavacieho centra, kde je od júna 2001.
Tento výlet umožnilo nedávne kontroverzné zrušenie v Srbsku vydaných medzinárodných zatykačov na Markovičovú a Marka Miloševiča.
Zatykač na Marka zrušili minulý týždeň po tom, čo súd v Požarevci odmietol obvinenia za vyhrážanie smrťou aktivistovi opozičného hnutia Odpor z konca vlády Miloševiča.
Marko zo Srbska ušiel bezprostredne po tom, čo v októbri 2000 padol režim jeho otca. Podľa predpokladov sa zdržiava v Rusku. Blic uviedol, že Marko teraz plánuje zažalovať vládu a žiadať odškodné za utrpenie spôsobené prenasledovaním súdmi.
Zatykač na Markovičovú, vydaný v súvislosti s vraždou Miloševičovho politického oponenta Ivana Stamboliča, stiahli pred dvoma mesiacmi po prísľube jej právnikov, že na jeseň sa dostaví na proces.
Markovičová, ktorá mala za vlády Miloševiča veľký vplyv na politiku Belehradu, z krajiny ušla vo februári 2003 - údajne tiež do Ruska, kde Miloševičov brat pôsobil ako veľvyslanec a kde sa usadil.
Nepotvrdené správy hovoria, že Markovičová sa chce presťahovať do Holandska, aby bola bližšie k manželovi.
Podľa mnohých pozorovateľov je zrušenie zatykačov cenou, ktorú musela menšinová vláda Vojislava Koštunicu zaplatiť za podporu Miloševičových socialistov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:46