StoryEditor

V rokovaniach o finančnom výhľade EÚ sú naďalej hlboké rozpory

13.06.2005, 12:05
Autor:
TASRTASR
Medzi členskými štátmi Európskej únie sú naďalej veľmi hlboké rozpory v pohľade na financovanie únie v novom rozpočtovom období 2007-13. Po dnešnom neformálnom "konkláve" ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu to povedal šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan.

Všetci sa však podľa neho zhodli, že po neúspešných referendách o euroústave vo Francúzsku a Holandsku potrebuje únia dobrý signál v podobe dohody o finančnej perspektíve počas summitu, ktorý sa v Bruseli uskutoční vo štvrtok a piatok.
"Keby som mal hodnotiť, čo sa podarilo v zmysle pokroku pre dosiahnutie dohody, tak by som musel byť veľmi skeptický, a to hovorím ešte jemne," povedal Kukan novinárom. "Ukázalo sa, že záujmy jednotlivých členských krajín sú naozaj veľmi rozdielne," doplnil.
Podľa Kukana sa však ministri zhodli, že po dvojnásobnom "nie" euroústave potrebuje únia úspešný summit. "Viacerí opakovali rovnaké heslo - Európa potrebuje úspech, ďalší takýto neúspech by skutočne veľmi negatívne poznamenal súčasnú situáciu a ďalší možný vývoj," povedal minister.
Toto podľa neho všetci chápu, ale keď sa začne hovoriť o peniazoch, "tak už to na tú dohodu nevyzeralo", zhodnotil Kukan.
Londýn opakoval, že nedopustí zmenu britského rabatu, Taliansko odmieta zníženie pomoci pre svoje chudobné regióny, Francúzsko považuje za nedotknuteľné vopred dohodnuté výdavky na poľnohospodárstvo, ktoré by niektorí chceli otvoriť, Holandsko nechce platiť do rozpočtu podľa porovnania na hlavu tak výrazne najviac, ako je tomu dnes.
Pre Slovensko je podľa Kukana súčasný kompromisný návrh predsedníctva prijateľný, ale jeho vylepšenia si vie predstaviť. "Ja som povedal, že máme záujem a veríme, že EÚ nám prispeje na odstavenie jadrovej elektrárne v Bohuniciach, hovoríme, že by sa nemali znižovať prostriedky do rozvoja vidieka, sme mierne flexibilní pokiaľ ide o britský rabat, pokiaľ by sa postupne znižoval," opísal Kukan slovenské stanovisko.
Podľa aktuálneho kompromisného návrhu luxemburského predsedníctva majú rozpočtové výdavky vo forme záväzkov v období 2007-13 dosiahnuť asi 870 miliárd eur (1,055 percenta hrubého národného príjmu EÚ).
Európska komisia pôvodne navrhovala výdavky vyše jedného bilióna eur (1,24 percenta HNP), zatiaľ čo šesť najväčších prispievateľov do rozpočtu (Nemecko, Francúzsko, Británia, Holandsko, Švédsko, Rakúsko) presadzuje ich obmedzenie na asi 815 miliárd (jedno percento HNP).
Hoci luxemburské predsedníctvo výrazne zoškrtalo pôvodný návrh EK, Slovensku vcelku vyhovuje. K väčšiemu zníženiu došlo totiž v kapitole na podporu konkurencieschopnosti, z ktorej by aj tak slovenské regióny nemali veľký nárok na podporu.
Pre Slovensko kľúčová kapitola kohéznej politiky na podporu zaostalých regiónov sa znížila z pôvodných 336 miliárd len o 31 miliárd eur. SR tiež môže tešiť, že luxemburský návrh počíta s podporou odstavenia jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.
Luxemburské predsedníctvo na základe dnešnej diskusie a dvojstranných schôdzok s lídrami jednotlivých štátov pripraví novú verziu kompromisného návrhu, ktorú pošle členským krajinám v utorok alebo stredu. Tá bude na stole počas summitu, ktorý sa začne vo štvrtok večer. Dohodu by chcelo Luxembursko dosiahnuť najneskôr v sobotu ráno, pretože potom predstavitelia EÚ odletia na nedeľňajší summit do Kanady.
(spravodajca TASR Robert Sermek) hy
Upozornenie: TASR vydá k správe zvukové záznamy

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 04:12