StoryEditor

Podľa šéfa parížskej diplomacie je Francúzsko naďalej bezpečnou krajinou

08.11.2005, 08:32
Autor:
TASRTASR

Francúzsky minister zahraničných vecí Philippe Douste-Blazy dnes vyhlásil, že Francúzsko nie je napriek 11 dní trvajúcim násilným nepokojom nebezpečnou krajinou.
"Ubezpečujem, že Francúzsko je stále krajinou, kam sa dá cestovať," zdôraznil šéf parížskej diplomacie na dnešnom stretnutí ministrov zahraničných vecí štátov Európskej únie v Bruseli. Podľa neho majú francúzske úrady situáciu v krajine pod kontrolou.
Philippe Douste-Blazy tak reagoval na vyhlásenia vlád viacerých krajín, ktoré svojich občanov vyzvali, aby sa predovšetkým v nočných hodinách vyhli oblastiam, kde nepokoje pretrvávajú.
K varovaniam vládnych kabinetov Austrálie, Holandska, Japonska, Nemecka, Rakúska, Slovenska a Veľkej Británie sa dnes pripojilo Maďarsko, Rusko a USA. Žiadna krajina však zatiaľ nevyzvala svojich občanov, aby sa v rámci možností vyhli cestám do Francúzska.
O vývoji situácie hovoril na dnešnom stretnutí v Elyzejskom paláci francúzsky prezident Jacques Chirac s lotyšskou kolegyňou Vairou Vike-Freibergovou. Chirac vyslovil poľutovanie nad "neschopnosťou francúzskej spoločnosti prisťahovalcov úplne akceptovať."
Nepokoje sa v priebehu noci nadnes rozšírili na 274 francúzskych miest, pričom podpaľovanie áut zaznamenali aj v susednom Belgicku a Nemecku. Polícia doteraz zatkla 1200 podozrivých, 20 z nich odsúdili v zrýchlených procesoch.
Podpaľači zničili dovedna 4700 automobilov, z toho rekordných 1408 v noci nadnes. Zranenia po zásahu kameňmi alebo zápalnými fľašami či pri streľbe utrpelo najmenej 77 policajtov a 31 požiarnikov.
Násilnosti si vyžiadali už aj prvú obeť, zraneniam dnes podľahol 61-ročný Jean-Jacques Le Chenadec. Ten sa stal terčom útoku v piatok večer, keď vybehol z domu v severovýchodnej časti Paríža, aby zahasil oheň v nádobe na odpadky. Od útoku bol v kóme.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 10:28