StoryEditor

Tokio plánuje posilňovať medzinárodné spojenectvá

08.01.2007, 07:37
Autor:
SITASITA

Japonsko plánuje posilňovať spojenectvá na medzinárodnej scéne, informoval o tom v pondelok japonský denník Mainiči Šimbun. Tokio na žiadosť americkej vlády onedlho vyhlási, že zdieľa spoločné hodnoty so Severoatlantickou alianciou, Austráliou a Novým Zélandom. Toto vyhlásenie pravdepodobne urobí v spoločnej americko-japonskej bezpečnostnej správe, ktorá bude zverejnená koncom januára, dodáva denník. Americká vláda vyzvala Tokio, aby označil NATO, Austráliu a Nový Zéland za spojencov, s ktorými zdieľa spoločné hodnoty a Japonsko požiadavku akceptovalo. Cieľom Washingtonu je zvýšiť svoj podiel na japonskom raketovom obrannom systéme.
Raketový obranný systém tvorí v posledných rokoch kľúčovú časť posilňovania japonsko-americkej vojenskej aliancie. Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová a šéf japonskej diplomacie Taro Aso sa v novembri dohodli na urýchlení rozmiestnenia systému raketovej obrany v Japonsku v období rastúcich obáv z vývoja jadrových zbraní a raketových technológií v Severnej Kórei. Budúci týždeň podnikne premiér Šinzo Abe európske turné, počas ktorého sa stretne s lídrami Británie, Francúzska, Nemecka, Belgicka ako aj s generálnym tajomníkom NATO Jaapom de Hoopom Schefferom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 19:46