StoryEditor

Francúzsko a Británia pred summitom EÚ neustupujú v otázke rozpočtu

14.12.2005, 08:31
Autor:
TASRTASR

Francúzsky premiér Dominique de Villepin dnes uviedol, že jeho krajina neprijme dohodu o rozpočte EÚ, ktorá prinúti úniu k reforme Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) pred rokom 2013.
"Neprijmeme dohodu, ktorá zaviaže Európu začať novú reformu Spoločnej poľnohospodárskej politiky, pokým je práve realizovaná reforma z roku 2003," povedal Villepin poslancom v diskusii pred štvrtkovým a piatkovým summitom EÚ. "Francúzsko je ochotné rokovať. Neznamená to, že sme ochotní prijať akúkoľvek dohodu."
Francúzsko patrí ku krajinám odmietajúcim návrh rozpočtu EÚ predložený britským predsedníctvom, ktorý značne znižuje pomoc pre desať nových členských krajín. Villepin to označil za neprijateľné s tým, že solidarita s novými členmi je podľa Francúzska "povinnosťou a v našom záujme".
Villepin v tejto súvislosti vyzval Londýn na výraznejšie zníženie tzv. britskej zľavy z rozpočtu EÚ. Tú označil za "historickú anomáliu", keďže Británia sa už nenachádza v ťažkej finančnej situácii, v akej bola pred 20 rokmi pri získaní rabatu.
Hovorca britského premiéra Tonyho Blaira predtým vyhlásil, že Londýn neprijme dohodu o finančnom výhľade EÚ na roky 2007-13 bez záväzku preskúmať všetky oblasti výdavkov únie, vrátane dotácii poľnohospodárstva, s možnosťou zmien pred rokom 2013.
Britský minister zahraničných vecí Jack Straw dnes uviedol, že Londýn v stredajšom novom návrhu rozpočtu únie urobí len malé zmeny. Ako dodal, Británia robí všetko pre dosiahnutie kompromisu, nemá však záujem o dohody "za každú cenu".
Práve spory okolo britskej zľavy a poľnohospodárskych dotácií viedli v júni k stroskotaniu rokovaní o budúcom rozpočte EÚ. Diplomati označili ďalší takýto britsko-francúzsky spor za najväčšiu hrozbu pred tohtotýždňovým summitom v Bruseli.
Záležitosť komplikuje tiež to, že Francúzsko spochybnilo rozhodnutie EÚ udeliť Macedónsku štatút kandidátskej krajiny, zrejme s cieľom posilniť svoju pozíciu v prípade rozpočtu.
Villepin dnes vyhlásil, že EÚ v súčasnosti nemá kapacitu na ďalšie rozširovanie a Macedónsku by mala priznať štatút kandidátskej krajiny len za určitých okolností v rámci "kontrolovaného a podmieneného procesu".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:01