StoryEditor

Kolumbia: Únoscovia lietadla prepustili všetkých pasažierov a členov posádky

13.09.2005, 11:07
Autor:
TASRTASR

Muž pripútaný na invalidný vozík a jeho syn v pondelok uniesli kolumbijské linkové lietadlo, asi štyri hodiny po pristátí v Bogote však bez ujmy prepustili všetkých pasažierov a členov posádky.
Stroj spoločnosti Aires vyštartoval z meste Florencia na juhu krajiny a Bogota bola jeho cieľovou destináciou. Namiesto civilného letiska El Dorado ho však presmerovali na vedľajšie vojenské letisko.
Veliteľ kolumbijského letectva, generál Edgar Lesmez, oznámil, že muži sa malého dvojmotorového vrtuľového lietadla zmocnili po štarte. Hrozili, že stroj vyhodia do vzduchu trhavinou ukrytou pod sedadlom invalidného vozíka. Okrem vládnych vyjednávačov s únoscami hovoril aj rímskokatolícky kňaz. Podľa oficiálnych predstaviteľov vyjednávači zostali na palube s únoscami.
Starší z únoscov ochrnul v roku 1991, keď bol postrelený policajtom. Údajne žiada od štátu odškodné.
V čase únosu bolo na palube asi 25 osôb, 20 cestujúcich a päť členov posádky. Medzi cestujúcimi boli aj kongresman Antonio Serrano.
Ešte pred prepustením všetkých cestujúci únoscovia pustili päť žien a dve malé deti.
Hovorca úradu pre civilné letectvo Martin Gonzalez únoscov identifikoval ako Luisa Ramireza (asi 42 rokov) a jeho syna Linsena (asi 22). Podľa šéfa operácií polície, generála Alberta Ruiza, únoscovia podľa všetkého nepatria k žiadnej z gerilových skupín pôsobiacich v krajine. "Zdá sa, že sú to obyčajní občania," povedal Ruiz novinárom.
Podľa jedného z rukojemníkov starší únosca možno v invalidom vozíku prepašoval výbušniny, ktorými hrozil. Riaditeľ letiska vo Florencii Luis Octavio Rojas agentúre AP povedal, že vozík bol príliš veľký, aby mohol prejsť cez letiskový detektor kovov a bezpečnostní agenti o neskontrolovali ručne. Dodal však, že vozík aj muža skontrolovali vizuálne.
Ide o druhý únos lietadla spoločnosti Aires, ktoré vyštartovalo z Florencie do Bogoty.
Vo februári 2002 členovia maoistickej gerilovej skupiny FARC - Revolučné ozbrojené sily Kolumbie - uniesli stroj, ktorý prinútili pristáť na diaľnici v odľahlej oblasti. Na palube bol aj senátor Jorge Gechen Turbay, predseda senátnej mierovej komisie. Senátor zostáva rukojemníkom FARC. Zvyšné osoby na palube únoscovia zanechali v lietadle, ktoré opustili.
Únos z roku 2002 viedol vládu k zrušeniu mierových rokovaní s FARC, ktoré vedú gerilovú vojnu štyri desaťročia. Vojna v Kolumbii, v ktorej ľavicové gerily stoja proti vláde a pravicovým - tiež ilegálnym - milíciám, si každý rok vyžiada tisícky mŕtvych.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:45