StoryEditor

Po prechode hurikánu Dean vyhlásili núdzový stav

20.08.2007, 09:30
Autor:
SITASITA

Hurikán Dean, ktorý už vo východnom Karibiku pripravil o život najmenej šesť ľudí, v nedeľu zasiahol Jamajku. Úrady na poslednú chvíľu vyzývali obyvateľov, aby opustili svoje domovy a schovali sa do úkrytov. Podľa svetových agentúr tieto výzvy poslúchol len málokto, skôr zahraniční turisti ako domáci obyvatelia. Hurikán odnášal na ostrove strechy domov, spôsobil záplavy a zosuvy pôdy. Informoval o tom Omar Afflick, šéf jamajských záchranných služieb. Na celom ostrove pred príchodom hurikánu pre istotu vypli elektrinu.
Najhoršie predpovede sa nakoniec nenaplnili, oko hurikánu tesne minulo pevninu. O 20.00 miestneho času (v pondelok o 02.00 SEČ) sa oko hurikánu nachádzalo asi 115 kilometrov na juhozápad od jamajskej metropoly Kingston a pohybovalo sa na západ. Jamajka napriek tomu, že priameho úderu bola ušetrená, vyhlásila núdzový stav, ktorý má trvať najmenej najbližších 30 dní.
Podľa amerického hurikánového strediska v Miami bude hurikán ďalej pokračovať smerom k mexickému Yucatánskemu polostrovu a do utorka by sa mal dostať do Mexického zálivu. V stredu by mohol zasiahnuť americký štát Texas, kde má sídlo americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Centrum NASA v Houstone, ktoré riadi raketoplán Endeavour preto už nariadilo, aby sa raketoplán vrátil zo svojej misie vo vesmíre už v utorok, o deň skôr oproti pôvodnému plánu.
Hurikán Dean, prvá búrka tohtoročnej atlantickej hurikánovej sezóny, zasiahol už v piatok východný Karibik. V sobotu zasiahol okrajovo Dominikánsku republiku a Haiti, v piatok spôsobil obrovské škody na ostrovoch Svätá Lucia, Dominika a Martinik.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:52