StoryEditor

V Lisabone začal summit EÚ-Afrika

08.12.2007, 13:19
Autor:
SITASITA
Za účasti najvyšších predstaviteľov 67 krajín sa v sobotu v Lisabone začal summit Afriky a Európskej únie. Na úvod vystúpil s prejavom portugalský premiér José Socrates

..., ktorý v mene predsedajúcej krajiny EÚ vyslovil prianie, aby sa základom spolupráce Afriky a Európy stalo rešpektovanie ľudských práv a demokratických hodnôt. Nemecká kancelárka Angela Merkelová zdôraznila význam zodpovedných a efektívnych štruktúr vládnutia pre rozvoj afrického čierneho kontinentu. Iba tak možno dosiahnuť, aby sa pomoc dostala k ľuďom, ktorí ju potrebujú a naplnili sa ciele, ktoré si v boji s chudobou stanovilo medzinárodné spoločenstvo, povedala Merkelová.

Lisabonský summit EÚ-Afrika sa počas víkendu venuje najmä otázkam vládnutia, ľudským právam, mieru a bezpečnosti, energetickým otázkam, klimatickým zmenám a obchodu. Na vzťahy EÚ-Afrika dodnes dopadá tieň minulosti, keďže rany z koloniálnej éry ostávajú nezahojené, čo ovplyvňuje obchodné dohody i zahraničnú politiku medzi bývalými okupantmi a ich niekdajšími kolóniami. Do lisabonského summitu sa vkladajú veľké nádeje - od prvej schôdzky EÚ a Africkej únie (AÚ) v roku 2000 však do agendy pribudli nové globálne problémy ako terorizmus a ilegálna migrácia.

Ďalšou kontroverznou otázkou pred lisabonským summitom je účasť zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý v utorok vyhlásil, že do Portugalska pricestuje aj napriek postoju niektorých európskych lídrov a Spojených štátov amerických. Britský premiér Gordon Brown v utorok znovu zdôraznil, že si nesadne za jeden stôl s Mugabem a na summite sa nezúčastní. Hostiteľská krajina Portugalsko sa nakoniec podvolila želaniu lídrov AÚ, aby boli pozvaní zástupcovia všetkých jej členských krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 02:28