StoryEditor

Súd nariadil zaregistrovanie kandidátov Tymošenkovej strany

15.08.2007, 08:38
Autor:
SITASITA

Ukrajinský súd nariadil v utorok Ústrednej volebnej komisii, aby zrušila svoje rozhodnutie nezaregistrovať kandidátov opozičnej strany do septembrových parlamentných volieb. Podľa súdneho nariadenia musí komisia zaregistrovať Tymošenkovej blok do stredy, informovala agentúra Interfax. Šéfka bloku, bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková, rozhodnutie súdu privítala. Podľa nej sú provokácie proti jej strane prežitkom.
Volebná komisia v sobotu zamietla registráciu kandidátov Tymošenkovej strany s odôvodnením, že neposkytli svoje presné adresy. Tymošenková označila tento krok za politicky motivovaný a vyhlásila, že ho napadne na súde. Podľa nej bol za rozhodnutím proruský premiér Viktor Janukovyč, zatiaľ čo Janukovyčova strana obvinila Tymošenkovú z úmyselného vyvolávania škandálu na zvýšenie vlastnej popularity.
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko Tymošenkovú podržal a vyzval volebnú komisiu, aby hlavnú opozičnú stranu zaregistrovala. Prezident označil kauzu za "umelo vytvorený problém".
Tymošenkovej blok prišlo podporiť na hlavné kyjevské námestie viac ako tisíc ľudí, ktorí si na ňom rozložili stanové mestečko. Šéfka bloku sa v krajine teší veľkej popularite, podľa nedávnych prieskumov by ju podporilo takmer toľko voličov, ako Janukovyčovu stranu Naša Ukrajina.
Vyhlásenie predčasných parlamentných volieb na 30. september upokojilo niekoľko mesiacov trvajúce politické spory medzi prozápadným prezidentom Viktorom Juščenkom a jeho promoskovským rivalom Janukovyčom, ktoré vypukli po tom, ako Juščenko v apríli nariadil rozpustenie parlamentu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 09:31