StoryEditor

Politika v Japonsku stojí po voľbách na prahu novej éry

30.07.2007, 15:11
Autor:
SITASITA

Historické víťazstvo opozície zväčšilo šance na začiatok novej éry v japonskej politike. Vládna konzervatívna strana tak podľa pondelňajších vyjadrení analytikov po polstoročí pri moci stojí pred reálnou výzvou. Liberálnodemokratická strana (LDP) premiéra Šinza Abeho stratila v nedeľňajších voľbách takmer polovicu kresiel v hornej komore parlamentu. Strana tak po prvý raz od svojho založenia v roku 1955 prišla o primát najväčšej strany v komore, ktorú bude odteraz kontrolovať opozičná Demokratická strana Japonska (DPJ). Analytici však upozorňujú, že voľby boli viac porážkou pre vládnu stranu než víťazstvom opozície.
"Japonská politika teraz stojí pred kľúčovým bodom zvratu," povedal Hidekazu Kawai, čestný profesor politológie na tokijskej univerzite Gakušuin. "Nie je to po prvý krát, čo môžeme vidieť náznak zmeny v japonskej politike, ale zdá sa, že ide o začiatok konca režimu z roku 1955," povedal Kawai. Ak DPJ preukáže, že vie vládnuť, "Japonsko urobí ďalší krok smerom k tomu, aby sa stalo krajinou s fungujúcim politickým systémom, akými sú iné rozvinuté krajiny." LDP vládla v krajine po celý čas od svojho založenia v 50. rokoch s výnimkou desiatich mesiacov. Teší sa podpore najmä medzi podnikateľmi, voličmi na vidieku a štátnym aparátom. Pri moci však Abeho vláda zostáva aj naďalej, keďže má prevažnú väčšinu v dolnej komore parlamentu.
"Toto neboli voľby, v ktorých ľudia hlasovali s cieľom, aby DPJ prebrala vládu. Hlasovali proti premiérovi Abemu," povedal japanológ Gerald Curtis z Kolumbijskej univerzity v New Yorku. "DPJ nie je pripravená prevziať moc. Mali by dúfať, že Abe v úrade vydrží tak dlho ako to bude možné, a oni sa zatiaľ pokúsia o zosúladenie svojho konania." Abe po neúspešných voľbách odmietol odstúpiť, no zároveň prisľúbil, že vo svojej škandálmi zmietanej vláde urobí isté zmeny.
"Zatiaľ je skoro povedať, či sa v Japonsku môže uchytiť klasický systém dvoch strán," hovorí profesor politológie Tetsuro Kato. "Ďalším štádiom budú všeobecné voľby a otázkou je, či si dovtedy DPJ udrží túto silu," povedal Kato. Opozičný tábor opojený nedeľňajším víťazstvom vyzval Abeho, aby rozpustil dolnú komoru a vypísal voľby, ktoré by mohli viesť k zmene v rozložení moci. Analytici však varujú, že DPJ by mala byť vo svojich želaniach opatrná. "DPJ na prevzatie moci potrebuje zosúladiť základné princípy svojej politiky," povedal profesor politológie Kato.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:14