StoryEditor

EÚ za prepustenie sestričiek sľúbila Líbyi plné partnerstvo

24.07.2007, 15:19
Autor:
SITASITA

Líbya a EÚ sa dohodli na uzavretí "plného partnerstva" po prepustení bulharských sestričiek a lekára, ktorých v Líbyi odsúdili za údajné nakazenie detí HIV. Únia tiež sľúbila Tripolisu balík pomoci na rozvoj líbyjských nemocníc a ďalšej infraštruktúry. V utorok o tom informoval líbyjský minister zahraničia Abdul Rahmán Šalghám bez toho, aby špecifikoval výšku tejto pomoci. Šalghám tiež povedal, že bulharský prezident mal právo udeliť zdravotníkom milosť po príchode do vlasti. Bulharský prezident Georgi Parvanov dal piatim sestričkám a palestínskemu lekárovi s bulharským občianstvo milosť hneď po ich prílete na sofijské letisko. "Na základe dohôd medzi oboma stranami je právom každej krajiny buď rešpektovať rozsudok alebo udeliť milosť," vyhlásil Šalghám.
Prepusteniu zdravotníkov predchádzala dohoda s Tripolisom, ktorú vyjednala priamo v Líbyi komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová, no ktorej podrobnosti zatiaľ neboli zverejnené. Líbya podľa Šalgháma podpísala s EÚ dohodu, ktorá hovorí o "príprave plného partnerstva". Ako povedal, únia sa zaviazala poskytnúť doživotné liečenie infikovaným deťom ako aj modernizovať nemocnicu v Benghází, kde sa deti nakazili. Dohoda sa podľa Šalgháma týka aj pomoci v oblasti vzdelávania, historických pamiatok ako aj pomoci pri ochrane severných a južných hraníc Líbye s cieľom zamedziť nelegálnu imigráciu.
Rozhlasová stanica BBC informovala, že dohoda zahŕňa aj otvorenie európskeho trhu líbyjským poľnohospodárskym a rybným výrobkom, technickú pomoc pri obnove archeologických pamiatok a štedré európske granty pre líbyjských študentov.
Ochotu EÚ normalizovať vzťahy s Líbyou potvrdil po prepustení zdravotníkov aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a komisárka Ferrerová-Waldnerová. "Uistil som prezidenta Muamara Kaddáfího, že keď sa táto záležitosť urovná, urobíme, čo môžme, aby sme normalizovali vzťahy medzi EÚ a Líbyou," povedal Barroso. Nepovedal však, akú budú mať užšie vzťahy s Líbyou formu. Líbya môže podľa Barrosa očakávať "pokrok v rôznych oblastiach spolupráce" vrátane obchodu, energetiky, rybolovu a imigrácie. Nie je jasné ani to, či komisárka ponúkla Líbyi priamu ekonomickú pomoc.
Vzťahy medzi Tripolisom a Európskou úniou zaznamenali v posledných rokoch významné oteplenie, najmä vzhľadom na ochotu Líbye vzdať sa zbraní hromadného ničenia a spolupracovať pri vyšetrovaní teroristického útoku na lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie. Únia zrušila sankcie voči Líbyi v roku 2003, výhody hospodárskej spolupráce v rámci susedskej politiky EÚ však boli pre Tripolis naďalej nedostupné. Únia v súčasnosti nemá žiadne bilaterálne dohody s Tripolisom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 21:27