StoryEditor

Turecká armáda zasiahla voči kurdským povstalcom

01.12.2007, 15:20
Autor:
TASRTASR
Turecká armáda zasiahla dnes na území severného Iraku voči kurdským povstalcom. Stalo sa tak deň po tom, ako premiér oznámil, že vláda dala ozbrojeným silám oprávnenie uskutočniť cezhraničnú operáciu proti Kurdom v severnom Iraku.

Turecká armáda na svojej webovej stránke uviedla, že došlo k zásahu proti teroristickej skupine 50-60 bojovníkov Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorí utrpeli ťažké straty. Podľa armády môže dôjsť k ďalším operáciám v regióne, ak to bude potrebné.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že k útoku na rebelov zameraných spravodajskými prostriedkami došlo na irackom území juhovýchodne od tureckého mesta Cukurca v provincii Hakkari. Nie je jasné, či Turci strieľali z tureckej alebo irackej strany hranice. Hovorca irackého kurdského lídra Masúda Barzáního uviedol, že k prieniku tureckých vojakov do poloautonómneho regiónu Kurdistan v severnom Iraku nedošlo.

Napriek nesúhlasu USA a Iraku s veľkou operáciou Ankara v minulosti opakovala, že zasiahne proti militantom zakázanej PKK, ktorí využívajú severný Irak ako základňu pre útoky na tureckom území.

Turecko zhromaždilo na hranici s Irakom okolo 100.000 vojakov spolu s tankami, delostrelectvom a vojenskými lietadlami.

Turecký parlament dal vláde 17. októbra povolenie vyslať armádu cez hranice, ak a kedy to bude pokladať za potrebné. Rozhodnutie nasledovalo po sérii krvavých útokov PKK na turecké bezpečnostné sily, ktoré výrazne zvýšili domáci tlak na Erdoganov kabinet, aby nariadil ofenzívu.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 10:50