StoryEditor

Chávezova exmanželka navrhuje skrátenie jeho mandátu

06.12.2007, 20:30
Autor:
SITASITA

Bývalá manželka venezuelského prezidenta Huga Cháveza vo štvrtok vyhlásila, že predloží návrh na zmenu ústavy vedúci k skráteniu funkčného obdobia hlavy štátu s odôvodnením, že Chávez už bol v úrade dosť dlho. Marisabel Rodriguezová uviedla, že je presvedčená, že volebné obdobie prezidenta by sa malo skrátiť zo šiestich na štyri roky, a prezident by mal mať iba jednu možnosť na znovuzvolenie. "Štyri roky a jedno znovuzvolenie ... vám poskytne dosť času," povedala Rodriguezová. "To je možné iba prostredníctvom zmeny ústavy," dodala.
Prezidentova exmanželka sa vyjadrila štyri dni po tom, ako venezuelskí voliči tesnou väčšinou odmietli 69 zmien ústavy z dielne prezidenta, vrátane reforiem, ktoré by mu umožnili doživotne sa uchádzať o post hlavy štátu.
Chávez a Rodriguezová sa rozviedli v roku 2004 a majú 10-ročnú dcéru Rosines. Chávez, bývalý veliteľ polovojenských jednotiek, ktorý sa stal hlavou štátu v roku 1999, má ešte tri deti z predchádzajúceho manželstva.
Prezident, blízky spojenec kubánskeho lídra Fidela Castra, v stredu vulgárne odmietol víťazstvo svojich oponentov ako bezvýznamné. "Už nejaký čas používa takýto slovník. Myslím, že to signalizuje nedostatok rešpektu voči občanom Venezuely," skonštatovala Rodriguezová. Chávez je podľa nej posadnutý mocou, politiku uprednostňuje pred dobrom občanov a nie je schopný bojovať s korupciou v krajine.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:33