StoryEditor

Američania zadržali najvyššie postaveného Iračana v al-Kájde

18.07.2007, 15:00
Autor:
SITASITA
Americké jednotky zadržali najvyššie postaveného irackého člena al-Kájdy v Iraku, povedal dnes novinárom hovorca armády Spojených štátov.

Brigádny generál Kevin Bergner informoval, že Iračana Chalída al-Mašhadáního, ktorý je známy tiež ako Abú Šahíd, zadržali 4. júla v Mósule. Al-Mašhadání je považovaný za najvyššie postaveného Iračana v teroristickej sieti al-Kájda v Iraku. Predtým, ako sa pridal k al-Kájde, bol lídrom militantnej skupiny Ansar al-Sunná.
Podľa Bergnera bol al-Mašhadání blízkym spolupracovníkom Egypťana Abú Ajúba al-Masrího považovaného za vodcu irackej pobočky al-Kájdy. Pôsobil ako prostredník medzi al-Masrím, Usámom bin Ládinom a Ajmanom al-Zawahírím, mužom číslo dva v al-Kájde, povedal Bergner. Spolu s al-Másrím tiež v roku 2006 založil virtuálnu organizáciu v kybernetickom svete, ktorú nazvali Islamský štátu Iraku s cieľom šíriť myšlienku štátu v štýle talibanského režimu. Na webovej stránke figuruje ako líder Abú Umar al-Baghdádí, ktorého podobizeň nie je známa, a al-Masrí ako minister vojny. Al-Mašhadání vyšetrovateľom povedal, že al-Baghdádí má "fiktívnu funkciu", ktorú vytvoril al-Masrí, pričom hlas v zvukových príhovoroch na stránke patrí hercovi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:53