StoryEditor

Vstup Srbska do EÚ nesúvisí s Kosovom

22.12.2007, 16:09
Autor:
SITASITA
Budúcnosť Srbska je v rámci Európskej únie a jeho eventuálny vstup do bloku sa nesmie spájať s vývojom v Kosove, vyhlásili šéfovia diplomacií Bulharska, Rumunska a Grécka v sobotu.

"Nikto nechce na Srbsko klásť tento typ dilemy (výber medzi vstupom do EÚ a udržaním si Kosova). Ide o dve samostatné otázky, akýkoľvek pokus spájať vstup Srbska s vývojom v Kosove by bol nesprávny a kontraproduktívny," vyhlásila grécka ministerka zahraničia Dora Bakoyannisová na spoločnej tlačovej konferencii s Ivailom Kalfinom a Adrianom Mihaiom Cioroianom.

Grécko, ktoré dlhododobo nesúhlasí so žiadnymi zmenami hraníc na Balkáne, sa nesúhlasne vyjadrilo aj v prípade uznania nezávislého Kosova, ak albánska väčšina v provincii jednostranne vyhlási nezávislosť od Srbska. Rumunsko, v ktorom žije početná maďarská menšina, postoj Grécka zdieľa. Kompromisnejší postoj zastáva Bulharsko, avšak ani Kalfin nevyjadril otvorene nesúhlas so svojimi dvoma kolegami, uviedol iba, že "akékoľvek riešenie, ktoré nevychádza z kompromisu, je zlé". Schôdzka za účasti ministrov je pravidelným kolom konzultácií týchto troch krajín.

Kosovskí Albánci pohrozili unilaterálnym vyhlásením nezávislosti v prípade, že Bezpečnostná rada nenájde východisko zo slepej uličky. Rusko ako stály člen BR OSN vznieslo hrozbu, že bude vetovať rezolúciu, ktorú nepodporia aj Srbi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 16:16