StoryEditor

Opozícia žiada rezignáciu prezidenta Mušarráfa

09.07.2007, 08:38
Autor:
SITASITA

Predstavitelia pakistanskej opozície v nedeľu vyzvali prezidenta Párviza Mušarráfa na rezignáciu a umožnenie návratu bývalých premiérov Benazir Bhuttovej a Naváza Šarifa do krajiny. V spoločnom vyhlásení prijatom na záver víkendovej konferencie v Londýne Konferencia všetkých strán (APC) uviedla, že Mušarráfova vojenská vláda "priviedla Pakistan na okraj priepasti, do sporov, chaosu a hrozby rozpadu."
Parlament je podľa deklarácie "marginalizovaný a zbavený všetkých právomocí. Význam oboch komôr sa znížil na úroveň pečiatky náčelníka štábu ozbrojených síl, ktorý protiústavne okupuje úrad prezidenta." Na londýnskej konferencii, ktorú zorganizoval Šarif, sa zúčastnili viacerí opoziční lídri ako Imran Chán, Maulaná Fazal-ur-Rehman, Qazí Hussajn Ahmed a Amin Fahim, podpredseda Pakistanskej ľudovej strany (PPP). Predsedníčka PPP Bhuttová sa napriek pozvaniu na konferencii nezúčastnila.
Podľa Šarifovho hovorcu Nadíra Čaudrího je deklarácia "o boji proti diktatúre, nutnosti nastolenia ústavného vládnutia v Pakistane, a tiež poukazuje na odhodlanie strán uskutočniť tieto úlohy." Podľa jeho slov sa na konferencii zúčastnilo 38 strán, ktoré okrem jednej všetky súhlasili s odchodom svojich poslancov z parlamentu, kde chce Mušarráf presadiť svoje opätovné zvolenie ešte pred voľbami plánovanými na začiatok roku 2008. Nesúhlasila len PPP, ktorá si chce počkať na predloženie Mušarráfovho návrhu v parlamente.
Šestnásťbodová deklarácia takisto požaduje návrat prepusteného ministra spravodlivosti Čaudryho a požaduje slobodu tlače a vyjadrovania. Hovorca pre AFP dodal, že Šarif nemieni kandidovať na post premiéra v prípade porážky Mušarráfa, mohol by však viesť dočasnú vládu počas jedného alebo dvoch rokov. Podľa Šarifovho tábora je konferencia jedinečným podujatím, ktorý po prvý raz spojil široké spektrum politických názorov z Pakistanu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:42