StoryEditor

Zhodenie atómových bômb bolo nevyhnutné, tvrdí Kjuma

30.06.2007, 12:39
Autor:
SITASITA
Japonský minister obrany Fumio Kjuma sa domnieva, že zhodenie atómových bômb Spojenými štátmi americkými v Japonsku počas druhej svetovej vojny bolo nevyhnutné na ukončenie vojny.

Jeho vyjadrenie počas prejavu na univerzite v Čibe neďaleko Tokia citovala v sobotu tlačová agentúra Kjódo. "Verím, že bombardovanie ukončilo vojnu a myslím si, že sa tomu nedalo zabrániť," uviedol. USA zhodili atómové bomby na mestá Horišima a Nagasaki na konci druhej svetovej vojny.
Kjuma, ktorý pochádza z Nagasaki, ďalej povedal, že zhodenie bomby spôsobilo v meste obrovské utrpenie, voči Spojeným štátom však nepociťuje odpor, pretože to zabránilo vstupu Sovietskeho zväzu do vojny s Japonskom. Ide o vyjadrenia mimoriadne zriedkavé zo strany japonských ministrov.
USA zhodili 6. augusta 1945 bombu s prezývkou "malý chlapec" na Hirošimu. Pri vôbec prvom atómovom útoku na svete zahynulo najmenej 140 tisíc ľudí. O tri dni neskôr dopadla na Nagasaki bomba "tučko", ktorá zabila asi 74 tisíc ľudí. Japonsko, ktoré zaútočilo na USA v Pearl Harbour, kapitulovalo 15. augusta 1945. Tí, ktorí atómové výbuchy prežili, trpeli závažnými ochoreniami z ožiarenia, vrátane rakoviny a ochorení pečene.
Na Kjumove vyjadrenia kriticky reagovali obete výbuchov. "Američania ospravedlňujú bombardovanie tým, že to zachránilo mnoho amerických životov," povedal 78-ročný Nobuo Mijake, predstaviteľ skupiny obetí žijúci v Tokiu. "Prekračuje to všetky medze, keď japonský politik vysloví takýto úsudok. Japonsko je obeťou." Japonské oficiálne miesta vyjadrenia ministra zatiaľ nekomentovali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 21:19