StoryEditor

Deň s Mikulášom Dzurindom: Japonci, bazén a nezábudky

22.05.2006, 00:00
Pri vládnom kormidle je už ôsmy rok. Jedni ho zatracujú pre reformy, ktoré zaviedol, iní ho pre ne chvália. Napriek stále nedoliečenej nohe sa vybral na potulky za voličom. Preferencie nemá príliš uspokojivé, no verí, že vo voľbám chytí "tretí dych". Ako ho privítala Bratislava a južné Slovensko? HN boli v sobotu pri tom.

Bratislavské nákupné stredisko Aupark sa zapĺňa ľuďmi. Obchody s pestrofarebnými výkladmi priťahujú pohľady okoloidúcich, no nakupovať sa nejde. Práve medzi solventnejšou vrstvou obyvateľstva rozbieha SDKÚ-DS svoju sobotňajšiu kampaň. "Ľudia sú všade, neprišli sme preto, že títo by mali tvoriť našu voličskú základňu. Kampaň pravidelne robíme aj v nákupných centrách," vysvetľuje hovorca SDKÚ-DS Martin Maťko. K modrému stánku, pri ktorom aktivisti SDKÚ rozdávajú letáky a výtlačky Modrých novín, prichádza líder strany Mikuláš Dzurinda. Známy politik sa púšťa do debaty so ženou, "ovešanou" igelitovými taškami s potravinami. Zaujímalo ju, čo bude premiér robiť s armádou nezamestnaných ľudí, keď sa zahraniční investori z automobilového priemyslu od nás po desiatich rokoch vysťahujú za lacnejšou pracovnou silou. Na energickej panej vidieť, že jej na tom nesmierne záleží. "Povedal, že sa bude snažiť investovať do vedy a techniky, volajú to znalostná ekonomika. Pokiaľ naplní tieto slová, budem spokojná." Komu dá hlas vo voľbách ešte nevie.

Až na jedného
Dzurinda podpisuje plagáty, potriasa si pravicou s okoloidúcimi, všade pobehujú deti s modrými balónikmi. "Neverím, že s koaličnými partnermi, na ktorých sa spolieha, získa aspoň tridsať percent," predpokladá Ivan Honč z Kláštora pod Znievom. Myslí si, že Slovensko nemôže byť pravicové. "Reformy sa spravili. Sú dobré pre ekonomiku, ale okrádajú ľudí." Dzurindu asi vo voľbách nepodporí. Pani v strednom veku zas po stretnutí s premiérom hovorí - chcela som len vedieť, či pôjde do vlády s ĽS-HZDS. "Povedal, že nie, tak ma to ďalej nezaujímalo." Viacerí prišli k Dzurindovi s cieľom pogratulovať mu k práci, zaželať šťastie aj zdravie. Postarší pán, naopak, nešetril vyhrážkami. "Dávajte si pozor," zvýraznil svoju reč premiérovi priamo do očí. Ako hodnotí úvod kampane samotný líder SDKÚ? "V zásade až na jedného pána ma všetci povzbudili. Dobre začínam deň, radostne." Dopraje si kávičku, vyzdvihne fotky z predchádzajúcej akcie medzi voličmi vo fotolaboratóriu, navštívi obchod s obuvou. Skúša viacero topánok, žiadne mu však "nesadnú".

Špióni fungujú
Ďalší program dňa závisí od toho, kde je v uliciach viac ľudí. Alternatívou je Senec alebo bratislavské Staré Mesto. Máme špiónov, ktorí skúmajú terén pred nami - priznáva Dzrinda. Vyhráva bratislavské korzo, ktoré poslúži na prechádzku počas slnečného popoludnia. Ulice sú naozaj plné - tím SDKÚ sa rozbehol nakúpiť kvety. Na Hviezdoslavovom námestí postáva skupinka japonských turistov. Dzurinda s nimi prehodí pár slov v angličtine, potrasie rukami, praje všetko dobré. "Prezradila ma ich sprievodkyňa. Musel som sa pristaviť. Bol som v ich krajine nedávno, je nádherná." Nás zase - ako dodáva - Japonci na oplátku
chválili za reformy.

Kvety, fotky, bozky

"Osobnému kontaktu s voličmi sa nič nevyrovná. Je to síce mravčia práca, ale keď človeku podáte ruku, zanechá to dojem," hovorí podpredseda SDKÚ Pavol Kubovič. Spolu s premiérom dostane do náručia kvety a hor sa za ženskou časťou obyvateľstva. Ktorá odolá gerbere z rúk predsedu vlády? Vymieňajú sa lichôtky, premiér rozdáva autogramy, s viacerými sa odfotografuje. Za kvietok si vyslúži aj zopár bozkov. "Zbožňujem ho. Konečne človek môjho razenia. Budem ho voliť a presviedčam aj ostatných známych," hovorí Hana Kuklárová z Bratislavy. Neskôr však priznala, že je členkou strany. Premiér podáva kvety aj okoloidúcim Maďarkám. S ostychom ich prijali - no zjavne nechápali, kto a prečo vôbec im prejavil takúto pozornosť.

Od robotníkov k biznismenom
Na bratislavských uliciach človek stretne ľudí rôznych typov. Dzurinda si nevyberá. Od bezdomovcov kúpi časopis, odmení aj pouličných hudobníkov. Pristaví sa pri robotníkoch, ktorí s fúrikmi a lopatami pracujú na obnove starej budovy. "Nepotrebujete helfnúť?" začína zvesela premiér. Popýta sa, čo vlastne opravujú, povzbudí ich k práci. O chvíľu je už opäť pri pánoch s oblekmi a kravatami. Nevynechá ani zahraničných biznismenov obedujúcich v staromestských reštauráciách - ako inak, komunikuje v angličtine. "Je krásny deň, ako dobre, že sme si vyšli na prechádzku."

Voliča nájdeš aj vo vode
Ďalšia zastávka - termálne kúpalisko Podhájska. Premiér, ktorý si nedávno zranil nohu na lyžovačke, sa ponáhľa do bazéna s liečivou vodou. Cestou použije osvedčený scenár: pozdravy, krátke rozhovory, podávanie rúk s okoloidúcimi. "Sľúbil, že k nám príde v strede mája. Viete, bol tu vlani a veľmi sa mu tu zapáčilo," hovorí riaditeľ kúpaliska Jozef Barcaj. Má premiér jeho podporu vo voľbách? "Je mi blízka táto politika a myslím si, že reformy, ktoré zaviedol, pomohli aj tomuto zariadeniu. Získali sme tak možnosti rozvoja a bol by som rád, keby to pokračovalo." Premiér si vybaví ešte jednu návštevu. Stánok s občerstvením, kde sa minulé leto zoznámil s jeho prevádzkarmi. Pracuje tu celá rodina, zo vzácnej návštevy sa úprimne tešia. "Mám ho veľmi rada. Poslal mi aj pohľadnice na Vianoce. Ešte desať rokov by mal byť premiérom," hovorí hlava rodiny - babička Elena Havlíková z Beši.

Gladiátor a modrá
Na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch sa zoskupilo zhruba 300 ľudí. Svoj hlavný stan tu má SDKÚ - ich volební lídri aj kandidáti na poslancov sa sem zbiehajú z akcií z celého Slovenska. Náladu robí skupina Gladiátor, ktorá pre SDKÚ zložila aj volebnú pieseň Modrá je dobrá. "Nehrajú pre nás úplne zadarmo, ale platíme im len za náklady, ktoré im vystúpeniami vznikli," priznáva Maťko. Politici SDKÚ sa naďalej venujú potenciálnym voličom. "Kampaňou ma neoslovujú, ja ich volím stále," hovorí Ľubomír Kečkéš z Nových Zámkov. Pevnosť rozhodnutia pre SDKÚ sa dá merať tým, ako ďaleko ľudia od pódia stoja. "Sú vládnuca strana a budem ich voliť naďalej," tvrdí Agnesa Papayová z Nových Zámkov postávajúca so svojou priateľkou vpredu. Naopak, na okraji prešľapujúci Peter Glič z Nových Zámkov má negatívny postoj. "Stojí to na jednom mieste. Myslel som, že za osem rokov toho viac stihnú. Dvakrát som ich volil, ale už nebudem."

V dobrej kondičke
Na pódium vystupujú politici SDKÚ, stručne predstavujú svoje zámery. Záver patrí lídrovi Mikulášovi Dzurindovi. "Neraz to vyzeralo, že vás trápime reformami, ale Slovensko je už v dobrej kondičke," prihovára sa občanom. Voličom sľubuje, že s každým hlasom budú nakladať rozumne.
Končí sa ďalší deň kampane. Ako sa líder SDKÚ cíti? "Noha ma trošku pobolieva, ale bol to dobrý deň pre našu modrú. Ľudia cítia, najmä tí poctiví, že reformy museli byť. To nám dáva šancu uchádzať sa o ich dôveru znova." Okrem iného rozdáva ľuďom semienka modrých nezábudok - symbol reforiem. "Aj im istý čas trvá, kým vyklíčia a vyrastú."

Prichádza premiér. Za ľuďmi treba chodiť tam, kde je rušno. Snímka hn/Samuel Vanko
Vo voličskom rybníku. Premiér lovil hlasy aj v termálnej vode. Snímka hn/Samuel Vanko
Od premiéra z lásky. Snímka hn/Samuel Vanko
S Gladiátorom na stranícku strunu: „Modrá je dobrá...“. Snímka hn/Samuel Vanko

01 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americké lietadlo v obkľúčení 02 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obľuba Slovenska v EÚ klesla 03 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Živé štíty" sa v Iraku báli o život
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/den-s, menuAlias = den-s, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 10:22