StoryEditor

Pôvod majetku. Mečiar opäť hrozí Smeru

Mečiarova ĽS-HZDS opäť hrozí najsilnejšej vládnej strane Smeru-SD. Kameňom úrazu je tentoraz zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Ľudovci Roberta Fica varujú - ak jeho strana opozičný návrh podporí, budú s tým mať problém.

"Rozhodne by to bolo porušenie koaličnej dohody," vyhlásil pre HN podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni.
Pilotný zákon Smeru
Smer však avizuje, že tento zákon v parlamente podporí. HN to potvrdil podpredseda parlamentu za Smer-SD Miroslav Číž. HZDS však taký istý zákon pred dvoma rokmi napadlo na Ústavnom súde. Návrh vtedy vyšiel z dielne Smeru. "Zákon o preukazovaní pôvodu majetku bol jedným z našich pilotných zákonov," vysvetľuje Číž. Preto si podľa neho Smer nemôže dovoliť ho nepodporiť.
Takmer po pol roku od konca koaličnej krízy spôsobenej škandálom okolo pozemkového fondu sa teda črtá ďalšia. Paradoxne aj preukazovaním pôvodu majetku v tom čase predseda vlády Robert Fico zatlačil na predsedu HZDS Vladimíra Mečiara - s odhodlaním zájsť až do rozpadu koalície. "Premiér oznámil, že je za to, aby sa znovu začalo s preukazovaním pôvodu majetku, aj za to, aby boli zrušené amnestie a za ďalšie veci. A že je za to, aby táto koalícia nebola," vyhlásil Mečiar po tom, ako predčasne odišiel z rokovania Koaličnej rady v novembri 2007. Už vtedy však po uzatvorení koaličného mieru líder HZDS skonštatoval, že súdržnosť koalície garantuje do mája, kým nepadne rozhodnutie o prijatí Slovenska do eurozóny.
Zákon o preukazovaní majetku, ktorý bude v parlamente už na najbližšej schôdzi, tentoraz predložili nezávislí poslanci Vladimír Palko a Pavol Minárik (ex-KDH). Podľa niektorých politikov sa tým chcú zviditeľniť. Na to, aby bol zákon platný, je potrebných 90 hlasov, teda ústavná väčšina. Práve s tým má HZDS problém. "My nie sme proti preukazovaniu majetku, len treba počkať na Ústavný súd. Nemá predsa logiku dávať zákon, keď je jeden taký zákon na Ústavnom súde," hovorí Urbáni. Podľa neho by koalícia mala pripraviť vlastný návrh zákona. "V koalícii máme dohody, že nepodporujeme návrhy zákonov opozície a v žiadnom prípade my osobne tento návrh nepodporíme," dodáva podpredseda HZDS. Tretí koaličný partner - SNS - zatiaľ mlčí. Smer chce zákon podporiť, pretože ide o jeho dlhoročnú agendu. "Preukazovaním pôvodu majetku sme chceli riešiť široko koncipované obrovské porušovanie zákonov pri privatizácii majetkov a s tým spojenou korupciou a dôsledkami," vysvetľuje Číž. Aj napriek tomu, že zákon nie je v koaličnej dohode a tentoraz ho predkladajú opoziční poslanci, Smer ho považuje za principiálne dôležitý. Diskutovať o ňom budú už na tohtotýždňovej Koaličnej rade lídri vládnych strán.
Je to na poslancoch
"HZDS má pravdu v tom, že to nie je zákon, o ktorom by sme sa jednoznačne dohodli pri programovom rokovaní, lebo na to nebol dôvod. Teraz vznikla v parlamente kontroverzná situácia," priznáva Číž. Podľa politológa Rastislava Tótha nemôže byť tento zákon objektom záujmu politických strán. "Poslanci sú v parlamente za občanov a ak si verejnosť praje takýto zákon, tak poslanci by sa mali zhodnúť na tom, že podporia túto požiadavku a ich stranícke doťahovačky by nemali byť určujúce," povedal pre HN. Zároveň zdôraznil, že to pre koalíciu práve pre odmietavý postoj HZDS nebude jednoduché. "HZDS použije všetky nástroje na to, aby sa v Smere rozbili poslanci a aby klub nebol nakoniec jednotný." Podobný scenár pripúšťa aj politológ Samuel Abrahám. "Nie je až tak dôležité, čo teraz deklaruje vedenie strany, podstatné bude, ako sa zachovajú Ficovi poslanci pri samotnom hlasovaní o zákone."

Kde sa koalícia rozchádza

Zrušenie Ústavu pamäti národa
SNS chce ústav, ktorý odhaľuje archív ŠtB, zrušiť a dokumenty presunúť pod Vojenský historický ústav. ĽS-HZDS presadzuje Národný bezpečnostný úrad. Smer-SD nie je za úplné zrušenie.

Vyšetrovacie parlamentné výbory
Smer-SD ich chce zriadiť prostredníctvom ústavného zákon alebo novely Ústavy. ĽS-HZDS trvá na ich zriadení zmenou rokovacieho poriadku.

Školský zákon
SNS chce viac slovenčiny na školách – vrátane národnostných. ĽS-HZDS je za zachovanie súčasného stavu. Zároveň sú za vyučovanie z alternatívnych učebníc. SNS presadzuje vyučovanie z jednej učebnice, schválenej štátom.

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku
Smer-SD chce podporiť návrh zákona z dielne nezávislých poslancov okolo Vladimíra Palka. ĽS-HZDS je jednoznačne proti, avizuje porušenie koaličnej dohody.

Slovenská televízia
Smer-SD chce získať vplyv nad televíziou. ĽS-HZDS sa cíti odsunutá a snaží sa vybojovať si aspoň vplyv v spravodajstve STV.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 02:29