StoryEditor

Pomoc, zbavte ma mojich vecí!

20.09.2004, 00:00
Euforické postavy za preplnenými vozíkmi zahlcujú preplnené nákupné haly po celom svete. Niektorí z týchto ľudí možno časom dostanú štatút "profesionálnych odvecovačov", prípadne pacientov psychiatrických liečební.

V sobotu ráno si pani Milena vyberie z peňaženky všetko okrem päťstokorunovej bankovky a v duchu sa pripraví na krásne strávený deň. Ide do pražského obchodného centra na Čiernom Moste. A tam prejde jedno podlažie za druhým. "Prechádzam sa a spomínam, aké boli ešte pred pätnástimi rokmi obchody šedivé a kdečo sa muselo zháňať pod pultom, a teším sa, koľko je teraz všade tovaru," zveruje sa pani Milena. "Všetko si prezriem, vezmem do ruky, vyskúšam, neponáhľam sa, teším sa zo svetla okolo, z ľudí, dám si tam obed a za zvyšok tej päťstovky si niečo kúpim. Viac peňazí si so sebou vziať nemôžem, najmä nie žiadnu kartu. Minula by som všetko, čo mám." Popoludní nastúpi do metra a vracia sa domov. "Cestou myslím na to, ako príjemne som strávila deň," teší sa pani Milena a myslí to smrteľne vážne. Svoj rituál opakuje každú sobotu. Šťastná to žena.
Nakupovanie kazí. Zďaleka nie každý má svoje nakupovacie mánie takto pod kontrolou. Podľa údajov psychológov a psychiatrov pribúda ľudí, ktorým bezhlavé nakupovanie kazí kvalitu každodenného života. Niekedy natoľko, že sami alebo ich najbližší prosia odborníkov, aby sa ich pokúsili vyliečiť. Z čoho? Z nakupovania. Z hromadenia vecí. A neraz i z robenia dlhov, ktoré môžu zruinovať celú rodinu. "Často sú nakupované veci nepotrebné, zbytočné, málokedy použiteľné. Predstavte si, že niekto nakúpi dve stovky zubnýc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 17:47