StoryEditor

Vladimír Bačišin: Makroekonomiku to nepodporí

09.11.2006, 23:00

Základným cieľom hospodárskej, ale aj daňovej politiky by mala byť stimulácia ekonomickej aktivity obyvateľstva - zamestnávateľov a zamestnancov. Túto tézu je možné rozdeliť na dve myšlienky. Prvou je to, že zlepšenie životnej úrovne obyvateľstva je závislé od toho, aká je ekonomická konjunktúra. Ináč povedané - vtedy, ak sa niečo vyrába, tak obyvatelia zarábajú, sú schopní platiť dane a zarába aj štát. Ak sa má oživiť konjunktúra, tak sú nevyhnutné kapitálové investície, a preto treba znížiť zdaňovanie podnikateľskej činnosti, a tým uľahčiť reinvestovanie kapitálu v domácej ekonomike. Ak existujú bariéry prekážajúce tomuto procesu, kapitál automaticky hľadá cesty úniku do takých prostredí (štátov), ktoré sú voči nemu priaznivejšie.
Druhou základnou tézou daňovej politiky je uľahčovanie odbytu národnej produkcie na zahraničných trhoch a podpora jej konkurencieschopnosti. Ak chcú byť tovary konkurencieschopné, je potrebná neustála obmena technológií. Aby sa mohol reprodukovať kapitál, a podniky mohli lepšie fungovať, malo by sa znížiť zdaňovanie korporácií.
Ináč povedané, daňová politika môže ovplyvňovať ekonomický cyklus, a teda sa môže využívať ako regulátor konjunktúry. Ak štát znižuje dane, snaží sa zvyšovať dopyt, zrýchliť tempo ekonomického rastu, podporovať podnikateľov pri investovaní. Ak štát zvyšuje dane, tak sa snaží znížiť infláciu a stabilizovať ekonomický cyklus.

Daň z dedičstva a prevodu nehnuteľnosti hrá veľmi malú úlohu v oživení či raste ekonomických aktivít na Slovensku, ale najmä v tých regiónoch, kde je nedostatok pracovných príležitostí. To, či táto daň bude alebo nebude existovať, neovplyvní ekonomickú konjunktúru na Slovensku. Tá je predpokladom reprodukcie kapitálu a zvyšovania životnej úrovne obyvateľstva. Nepodporuje ani konjunktúru, ani obnovu kapitálu a ani len konkurencieschopnosť slovenských tovarov. Práve preto by sa malo diskutovať najmä o takých zmenách v daňovej politike, ktoré podnietia ekonomický rast.

Vladimír Bačišin, ekonomický konzultant

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/diskusia-hn, menuAlias = diskusia-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:12