StoryEditor

Termín zaplatenia ročného zúčtovania sa posúva o mesiac

19.09.2006, 16:14
Autor:
SITASITA
Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal dvojicu noviel zdravotníckych zákonov, ktoré schválil parlament na septembrovej schôdzi. Novela posúva termíny úhrady nedoplatku najneskôr do 31. októbra.

Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal dvojicu noviel zdravotníckych zákonov, ktoré schválila Národná rada SR na septembrovej schôdzi. Novela zákona o zdravotných poisťovniach o mesiac posúva termíny ročného zúčtovania zdravotného poistného. Poslanci tak vyšli v ústrety zdravotným poisťovniam, ktoré pre administratívnu náročnosť nestíhajú dodržiavať pôvodné termíny. Poistenci tak budú môcť uhradiť nedoplatok na poistnom najneskôr do 31. októbra. Doterajšia právna úprava určovala ako posledný termín 30. september.
Novela tiež limituje výdavky zdravotných poisťovní na ich prevádzkovú činnosť. Od budúceho roka tak zdravotné poisťovne budú môcť na svoju prevádzku použiť maximálne 4 % z vybratého poistného. Novela zároveň zrušila rušia delenie poplatku za recept medzi lekáreň a zdravotnú poisťovňu. To má vytvoriť podmienky pre pripravované zníženie poplatku za recept zo súčasných 20 Sk na 5 Sk, ktoré budú celé príjmom lekárne.
Hlava štátu podpísala aj novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Podľa nej štátne zdravotnícke zariadenia nebudú až do konca budúceho roku podliehať exekúcii. Schválená novela tiež posúva konečný termín transformácie štátnych zdravotníckych zariadení do konca roku 2007. Pôvodné termíny pri transformácii sa totiž kvôli predčasným voľbám nepodarí dodržať. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič však už avizoval, že štátne zdravotnícke zariadenia sa nebudú meniť na akciové spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 20:02