StoryEditor

SR podľa Jahnátka podporuje úsilie Ruska začleniť sa do WTO

20.02.2007, 14:13
Autor:
TASRTASR

Slovensko podporuje Rusko v úsilí začleniť sa do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). "Taktiež v rámci rokovaní medzinárodných organizácií vyjadrujeme stálu podporu postupnému zvyšovaniu ratingu Ruskej federácie medzinárodnými agentúrami." Vyhlásil to minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek na stretnutí s vedúcim ruskej delegácie a podpredsedom vlády Ruskej federácie pre zahranično-hospodársku činnosť Sergejom Naryškinom v rámci 12. zasadnutia Medzivládnej slovensko-ruskej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu v Moskve. Zhodli sa, že toto zasadnutie komisie dáva ďalší impulz rozvoju vzájomných vzťahov.
Ekonomická a obchodná spolupráca na všetkých úrovniach je nosnou časťou slovensko-ruských vzťahov, preto je podľa ministra Jahnátka, dôležité rozvíjať priame kontakty medzi podnikateľskými subjektmi. Ide o joint-ventures v prevažnej miere v stavebníctve, priemysle, v komunálnom a palivovo-energetickom hospodárstve, zdravotníctve, bankovníctve, priemysle a v oblasti vysokých technológií, ako aj v obchode a cestovnom ruchu.
Jahnátek ponúkol Naryškinovi spoluprácu v automobilovom priemysle, keďže Slovensko sa stáva veľmocou v tomto smere. "Na ´plynový pedál´ tlačia automobilky Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors. Tento rok spolu vyrobia okolo pol milióna áut. Slogan ´Slovensko - Detroit Európy´ prešlo z prednáškových slajdov do života," pripomenul Jahnátek.
Šéf slovenského rezortu hospodárstva sa v rozhovore s Naryškinom nevyhol sa ani problematike výpadku dodávok ropy začiatkom roka. Obe strany sa zaviazali, že účasť v medzinárodných zmluvách s tretími krajinami nesmie ovplyvniť dodávky ropy a plynu a ich tranzit cez územie SR. Rovnako dôležitou oblasťou je riešenie zadlženosti Ruska voči Slovensku. Obaja predstavitelia delegácií vyjadrili uspokojenie a odporučili urýchliť financovanie kontraktu na výstavbu Cyklotrónového centra. Rusko by sa malo podieľať aj na oprave a modernizácii dvoch lietadiel TU-154 M a dodávke požiarnej techniky pre Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:18