StoryEditor

PAS: Ekonomická aktivita prevalcovala verejnú správu

15.12.2005, 14:00
Autor:
TASRTASR

Najlepšie podmienky na podnikanie v rámci SR sú v Bratislave a ostatných okresoch Bratislavského kraja, teda v Malackách, Senci a Pezinku. Vyplýva to z indexu regionálneho podnikateľského prostredia (IRPP) zostaveného Podnikateľskou alianciou Slovenska (PAS), v ktorom uvedené oblasti obsadili prvých osem priečok.
Ako ďalej na dnešnej tlačovej besede prezentoval výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina, za bratislavským regiónom nasledujú ekonomické silné okresy a zároveň sídla krajov Trenčín, Trnava, Nitra a Žilina. Na spodných priečkach sa umiestnili okresy Žiar nad Hronom, Medzilaborce, Sobrance, Zlaté Moravce, Poltár, Bánovce nad Bebravou, Detva, Dolný Kubín a Sabinov.
"Náskok Bratislavského kraja je významný. Bratislave veľmi pomohla obrovská ekonomická aktivita v regióne, ktorá doslova prevalcovala ostatné hodnoty, najmä verejnú správu," konštatoval Kičina. Okresy Malacky, Senec a Pezinok podľa neho majú výhodu predovšetkým z geografickej blízkosti k ekonomickému centru a dobrej infraštruktúry. Postavenie Trenčína, Trnavy, Nitry a Žiliny ovplyvnili spoločné znaky, a to rýchlostné komunikácie a kvalitné a dostupné ľudské zdroje.
Smerom od Bratislavy na východ narastajú výhody v podobe nižšej ceny pracovnej sily a vyššej nezamestnanosti, čo však podľa slov Kičinu nemusí byť jednoznačné pozitívum. "Podnikatelia sa v týchto regiónoch sťažujú na nízku kvalifikáciu a zlú štruktúru pracovnej sily," pokračoval Kičina. Z prieskumu PAS vyplývajú aj obrovské regionálne rozdiely v rámci jednotlivých krajov SR. Všetky okrem bratislavského a trnavského majú svojich reprezentantov na vrchole rebríčka, ale aj na úplnom dne.
Projekt mapovania regionálnych podmienok na podnikanie PAS realizovala od leta tohto roka. Index IRPP, ktorý je jeho hlavným výstupom, kombinuje hodnoty vybraných štatistických ukazovateľov s výsledkami dotazníkového prieskumu. Je zložený zo 4 hlavných subindexov: ekonomická aktivita, infraštruktúra, ľudské zdroje a verejná správa. Na základe výsledkov prieskumu PAS zostavila mapu IRPP, ktorú plánuje zasielať na zahraničné obchodné komory. "Aby mali materiál, ktorý hlavne zahraničným investorom povie, aké sú podmienky na podnikanie na Slovensku," dodal Kičina.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 08:00