StoryEditor

Unipetrol musí zaplatiť Agrofertu pokutu 164 mil. CZK

06.04.2006, 10:52
Autor:
SITASITA

Česká petrochemická skupina Unipetrol musí podľa rozhodnutia súdu zaplatiť pokutu 164 mil. CZK. Ako Unipetrol informoval, pokutu musí zaplatiť spoločnosti Agrofert za nedodržanie zmluvy o predaji podielov v dvoch svojich dcérskych firmách. Pokuta pre Unipetrol neznamená výraznú ujmu, uviedol hovorca spoločnosti Arne Kejdana a dodal, že Unipetrol v minulom roku dosiahol čistý zisk 3,46 mld. CZK.
Agrofert ešte 24. marca informoval, že vyhral spor s Unipetrolom týkajúci sa platnosti zmlúv, v ktorých sa Unipetrol zaviazal predať Agrofertu podiely vo svojich dcérskych spoločnostiach Agrobohemie a Aliachem. Deza, dcérska spoločnosť Agrofertu, by tak mala získať od Unipetrolu 50 % spoločnosti Agrobohemie a 29-percentný podiel v spoločnosti Aliachem. Unipetrol však uviedol, že sa naďalej bude pokúšať zabrániť Agrofertu získať podiely v spoločnostiach Agrobohemie a Aliachem.
Unipetrol a Agrofert proti sebe vedú viacero súdnych sporov pre dohody, ktoré s Agrofertom uzavrela poľská ropná spoločnosť PKN Orlen v súvislosti so svojou snahou sprivatizovať Unipetrol. Agrofert totiž spolupracoval s firmou PKN Orlen v tendri na privatizácii Unipetrolu, pričom sa s poľskou firmou dohodol, že po úspešnej privatizácii mu predá časť majetku Unipetrolu. Po tom, ako PKN Orlen získal 63-percentný podiel v Unipetrole, však nové vedenie poľskej firmy tieto zmluvy vypovedalo. Agrofert mal za akcie Agrobohemie, Aliachemu, Chemopetrolu, Kaučuku a ďalších firiem zo skupiny Unipetrol zaplatiť celkovo 103 mil. eur, PKN však ich hodnotu odhaduje na 350 mil. eur.

(1 CZK = 1,314 SKK)
(1 EUR = 37,517 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:24