StoryEditor

Subdodávatelia Sony i mesto Nitra dostanú štátnu pomoc

14.01.2007, 12:11
Autor:
TASRTASR

Subdodávatelia spoločnosti Sony, ktorí majú záujem investovať v Nitre, dostanú individuálnu štátnu pomoc. Ako pre TASR uviedol minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, požiadavka Sony bola, aby subdodávatelia, ktorí prídu spolu so Sony do Nitry, dostali individuálnu štátnu pomoc. "Je to bežný systém, ktorý používajú firmy automobilového alebo elektrotechnického priemyslu. Firmám viazaným na Nitru a spätým so Sony vyjdeme absolútne v ústrety," uviedol Jahnátek.
Minister hospodárstva prisľúbil aj štátnu pomoc pri výstavbe bytov pre zamestnancov japonského investora. Podľa jeho slov požiadavka výstavby nových bytov nie je zmluvne zakotvená, bola však predmetom rokovaní s predstaviteľmi firmy. "Pokiaľ sa Sony obráti s takouto požiadavkou na primátora Nitry, prisľúbil som mu, že urobím všetko preto, aby mesto dostalo štátnu pomoc." Súčasne môže Nitra využívať aj regionálnu pomoc Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR pri výstavbe bytových jednotiek pre ďalších obyvateľov mesta. "Tieto projekty sa vzájomne nevylučujú. Štrukturálna regionálna pomoc z hľadiska investícií však musí byť účelovo viazaná na konkrétneho investora," uviedol Jahnátek. Riaditeľ Sony Ushida Hajime potvrdil, že spoločnosť očakáva pomoc mesta pri zabezpečení bývania pre svojich zamestnancov.
Sony plánuje v Nitre investovať 73 miliónov EUR a vytvoriť 3 000 pracovných miest. Približne polovica zamestnancov by sa mala do Nitry presunúť z Trnavy, kde má spoločnosť svoj závod. Po dostavbe závodu v Nitre bude výroba z Trnavy presunutá do Nitry. Výroba by sa mala rozbehnúť v septembri tohto roka a postupne sa v priebehu roka 2008 zvyšovať. Výrobná kapacita závodu je 3 milióny televízorov ročne. Hajima nespresnil, na koľko percent plánuje firma využívať výrobnú kapacitu ani kedy by mala dosiahnuť maximum.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:12