StoryEditor

Dvom bývalým manažérom Enronu znížili tresty vďaka spolupráci pri vyšetrovaní

20.11.2006, 08:03
Autor:
TASRTASR

Dvom bývalým manažérom Enronu výrazne znížili tresty vďaka spolupráci pri vyšetrovaní.
Michael Kopper, bývalý námestník finančného riaditeľa Enronu Andrewa Fastowa, bol v piatok odsúdený na tri roky a jeden mesiac väzenia. O hodinu neskôr bývalý riaditeľ pre vzťah s investormi Mark Koenig "dostal" 18 mesiacov.
Prokuratúra požiadala sudcu Ewinga Werleina mladšieho, aby výrazne znížil ich tresty, pretože spolupracovali pri vyšetrovaní. Kopper (41) bol prvým z bývalého vedenia Enronu, ktorý priznal svoju vinu na krachu koncernu. Hrozilo mu až 15 rokov väzenia. Koenig (51), ktorý pomáhal predkladaniu falošných finančných bilancií spoločnosti investorom, sa v roku 2004 priznal k napomáhaniu a spoluvine pri podvode, čo mu vynieslo 10 rokov väzenia.
Kopper federálnu prokuratúru priviedol k Fastowovi, ktorý ich neskôr priviedol až k zakladateľovi Enronu Kennethovi Layovi a výkonnému riaditeľovi Jeffreyovi Skillingovi. Fastow si práve začal odpykávať 6 rokov za mrežami, zatiaľ čo Skillinga v októbri odsúdili na 24 rokov a 5 mesiacov. Do výkonu trestu v minnesotskom väzení by mal nastúpiť 12. decembra. Lay zomrel na zlyhanie srdca v júli.
Kopper sa v roku 2002 priznal k praniu špinavých peňazí a podvodu. Tiež sa vzdal neoprávnene nadobudnutého majetku v hodnote takmer 12 miliónov USD, v prepočte 335,7 milióna SKK. Prokurátorka Kathryn Ruemmlerová uviedla, že Kopperova spolupráca bola neoceniteľná pri snahe dozvedieť sa, čo sa skutočne stalo pri krachu Enronu, a obviniť zodpovedné osoby. Zníženie trestu Koenigovi zasa zdôvodnila tým, že jeho spolupráca viedla k priznaniu ďalších členov vedenia Enronu a pomohla pri úspešnej obžalobe Laya a Skillinga. Koenig bol prvým svedkom obžaloby v procese proti Layovi a Skillingovi.
Enron, ktorý bo siedmou najväčšou americkou spoločnosťou, skrachoval v decembri 2001 po rokoch účtovných podvodov a trikov, ktoré mali zakryť miliardové dlhy a prilákať investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:56