StoryEditor

Považský cukrovar v Trenčianskej Teplej zmodernizovali za 1,2 miliardy Sk

06.09.2005, 18:43
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Považský cukor, a. s., investovala 1,2 miliardy Sk do rozšírenia a modernizácie cukrovaru v Trenčianskej Teplej. Investícia umožní zvýšiť kapacitu spracovania cukrovej repy z doterajších 2 400 na 6 000 ton denne a podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Ivana Kardoša viac ako dvojnásobne vzrastie produkcia cukrovaru.
Dnešné slávnostné otvorenie modernizovaného cukrovaru je súčasťou reštrukturalizácie spoločnosti, ktorá sa začala v roku 2001 po prevzatí väčšinového balíka majoritným akcionárom Nordzucker AG. Podľa Kardoša je investícia dôležitá pre firmu a najmä pestovateľov cukrovej repy, pretože garantuje istotu, že Nordzucker počíta v budúcnosti s existenciou cukrovaru v Trenčianskej Teplej. "V súčasnom období sa zatvára veľa cukrovarov a bude sa ešte zatvárať. Po tejto investícii je vysoký predpoklad, skoro istota, že tento cukrovar má ďalšiu perspektívu pred sebou zaručenú," povedal. Modernizácia podľa Kardoša zvýši konkurencieschopnosť Považského cukru na domácom aj európskom trhu.
Investičná akcia bola rozdelená na tri etapy. Prvá etapa v roku 2003 predstavovala prebudovanie varne cukru. V ďalších etapách spoločnosť prebudovala príjem a prepravu repy na ďalšie spracovanie a surováreň. Vybudovala aj vlastnú prístupovú komunikáciu na dopravu repy, ktorá odľahčí dopravu v Trenčianskej Teplej.
Investícia umožní cukrovaru efektívnejšie využívanie výrobných kapacít. Cukrovú repu spracujú počas kampane na takzvanú ťažkú šťavu. Zo 60 % uvaria cukor a zvyšných 40 % odložia do nádrže. Firma tak nemusí investovať do vybudovania varne, ktorá by dokázala spracovať 100 % ťažkej šťavy. "Táto technológia je dosť nová, dosť revolučná," konštatoval Kardoš.
Považský cukor, a. s., dosiahol v roku 2004 zisk 115,4 milióna Sk a obrat predstavoval 2,08 miliardy Sk. Investícia nebude znamenať vytvorenie nových pracovných miest. Počas kampane bude mať podnik 175 stálych zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:25