StoryEditor

OECD odporúča Nemecku odmeňovať starších zamestnancov podľa výkonu

08.11.2005, 11:40
Autor:
TASRTASR
Odmeňovanie starších zamestnancov sa má v budúcnosti v Nemecku viac orientovať na ich výkonnosť. Požaduje to OECD v štúdii o "starnúcej spoločnosti a politike zamestnanosti". Prieskum v 21 krajinách OECD ukázal, že šance starších ľudí vo veku od 50 do 64 rokov zamestnať sa zvyšujú, ak sa ich mzdy orientujú na produktivitu.

Odmeňovanie starších zamestnancov sa má v budúcnosti v Nemecku viac orientovať na ich výkonnosť. Požaduje to Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v štúdii o "starnúcej spoločnosti a politike zamestnanosti". Prieskum v 21 krajinách OECD ukázal, že šance starších ľudí vo veku od 50 do 64 rokov zamestnať sa sa zvyšujú, ak sa ich mzdy orientujú na produktivitu.
Štúdia kritizuje, že počet práceschopných starších zamestnancov v Nemecku je stále výrazne nižší ako priemer ostatných krajín OECD. V Nemecku je podľa prepočtov OECD zárobkovo činných iba 40 % osôb vo veku od 55 do 65 rokov. Priemer krajín OECD je 51 %.
OECD vyzýva sociálnych partnerov v Nemecku, aby v budúcnosti viac nezvyšovali mzdy automaticky, keď sa prekročí určitá hranica dĺžky zamestnania vo firme. Úmerne s dĺžkou príslušnosti k firme síce rastú aj špecifické firemné znalosti a schopnosti, ale to platí iba v niektorých prípadoch. V konečnom dôsledku sa má odmeňovanie intenzívnejšie orientovať na individuálnu výkonnosť zamestnancov.
Z toho dôvodu OECD navrhuje, aby sa starším zamestnancom, ktorých produktivita klesá, zaručili štátne príspevky na mzdové náklady, aby sa zvýšili ich šance na zamestnanie a na zárobok. Na druhej strane OECD odmieta zákonné opatrenia na ochranu starších zamestnancov. Pôsobí to ako daň a znižuje to ich šance zamestnať sa, uvádza sa ďalej v štúdii. Aj Deutsche Bank zistila, že šance starších zamestnancov nájsť si prácu klesajú, ak by mohli byť prepustení iba pri reštriktívnych predpokladoch a relatívne vysokých nákladoch.
Nemecko má podľa OECD čo doháňať aj pri opatreniach na ďalšie vzdelávanie. Iba 3 % zamestnancov vo veku od 50 do 64 rokov sa zúčastňujú na tréningových programoch. Vo Švédsku naproti tomu profituje každý tretí starší zamestnanec z opatrení na ďalšie zvyšovanie kvalifikácie. Pritom sa zvyšuje význam celoživotného vzdelávania. Zvýšenie dôchodkového veku na 67 rokov, ktoré plánuje únia a SPD, je podľa názoru OECD krok správnym smerom. Avšak najskôr sa musí v Nemecku skutočný vek odchodu do dôchodku, ktorý je 61 rokov, priblížiť zákonne stanovenej hranici 65 rokov. Budúca spolková vláda by preto nemala ďalej poskytovať štátnu podporu predčasnému odchodu do dôchodku.
Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:11