StoryEditor

Jureňa kvôli vtáčej chrípke nariadil pohotovosť

25.01.2007, 16:26
Autor:
TASRTASR
Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa dnes nariadil v rezorte pohotovosť v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky v Maďarsku. Rovnako je nariadený pohotovostný režim aj na orgáne štátnej veteriny.

Minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa dnes nariadil v rezorte pohotovosť v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky v Maďarsku. Rovnako je nariadený pohotovostný režim aj na orgáne štátnej veteriny.
"V tejto chvíli nie je žiadny dôvod na paniku. Zodpovedné subjekty si konajú svoju povinnosť a pravidelne poskytujú ministrovi informácie o monitoringu vírusu v zahraničí a o situácii u nás," uviedla hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR Magdaléna Fajtová.
Zároveň MP v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) na základe pohotovostného plánu odoberie 1 560 vzoriek od voľne žijúcich vtákov a 2 195 vzoriek od hydiny chovanej na komerčné účely. V tejto súvislosti už MP na svojej internetovej stránke zriadilo stredisko prvého kontaktu, kde sú všetky potrebné informácie o ochorení, čo robiť a na koho sa obrátiť v prípade nálezu podozrivého vtáka.
Minister tak reaguje na fakt, že husi, ktoré uhynuli v Csongrádskej župe na juhu Maďarska na hranici so Srbskom, boli nakazené vírusom vtáčej chrípky. Z prvých výsledkov vyšetrenia uhynutých zvierat vyplynulo, že ide o kmeň vírusu nebezpečný aj pre ľudí, to však musí potvrdiť ešte referenčné laboratórium Európskej únie (EÚ).
Podľa vyhlásenia, ktoré v Budapešti vydal rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, domáce vyšetrenia ukázali, že ide o vírus kmeňa H5N1, maďarské úrady už vzorky poslali do laboratórií vo Veľkej Británii.
V pondelok spozorovali príznaky onemocnení nervového pôvodu u 30 až 40 husí na farme pri Szentesi. Päť uhynutých operencov zaslali do Budapešti na vyšetrenie, súčasne vyznačili ochrannú a pozorovaciu zónu v Csongrádskej župe.
V Maďarsku sa vtáčia chrípka objavila vlani v polovici februára u labutí. Išlo o vírus H5N1, ktorý je nebezpečný aj pre človeka. Na jar sa nákaza už prejavila aj u domácich zvierat, preto museli zlikvidovať niekoľko stotisíc kusov hydiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 12:22