StoryEditor

Parmalat žiada odškodné od UniCredita a amerických bánk 4,4 mld EUR

08.08.2005, 11:33
Autor:
TASRTASR

Konkurzný správca talianskeho koncernu Parmalat Enrico Bondi žiada od UniCredita, niektorých amerických bánk a finančných agentov, medzi nimi aj veľkobanky JP Morgan, odškodné v celkovej hodnote 4,4 miliardy EUR, čo je v prepočte 170,8 miliardy SKK. Talianska veľkobanka, ktorá v súčasnosti kupuje nemeckú HypoVereinsbanku, by mala z uvedenej sumy zaplatiť 1,5 miliardy EUR.
Banky musia podľa Bondiho zaplatiť za to, že v rokoch 1997 až 2001 umiestňovali na trhu obligácie talianskeho mliekarenského koncernu s medzinárodnou pôsobnosťou, hoci dobre vedeli, že jeho finančná situácia je zlá a povedie k bankrotu.
Vedenie UniCredita v oficiálnom stanovisku označilo Bondiho požiadavky za "neodôvodnené a nehanebné". Bondi však argumentuje, že Parmalat udržiaval s UniCreditom tesne vzťahy a banka veľmi dobre poznala jeho skutočnú finančnú situáciu.
Parmalat sa po odhalení jeho skutočnej situácie v roku 2003 najskôr dostal pod nútenú správu a neskôr zbankrotoval. Krach Parmalatu vošiel do hospodárskych dejín ako najväčší finančný škandál Európy.
Informovali o tom rakúsky Der Standard a nemecký Frankfurter Allgemeine Zeitung.
(1 EUR = 38,823 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:54