StoryEditor

Gazprom zvýši ceny plynu pre Bielorusko

30.03.2006, 17:44
Autor:
TASRTASR

Ruský plynárenský monopol Gazprom zvýši ceny plynu pre Bielorusko na európsku úroveň od roku 2007.
Vo svojom vyhlásení energetický koncern uviedol, že výkonný riaditeľ Gazpromu Alexej Miller informoval o zmene ceny bieloruského ministra energetiky Alexandra Agejeva na stretnutí v Moskve. Minsk by mal na to odpovedať do 30. apríla.
Bielorusko, blízky spojenec Moskvy, v súčasnosti poberá z Ruska plyn za dotovanú cenu platnú ešte zo sovietskej éry 47 USD, čo je v prepočte asi 1 480 SKK, za 1 000 kubických metrov (m3). To je asi päťkrát menej, ako platia odberatelia z Európy a Ukrajina. Podľa kontraktu podpísaného v decembri 2005 sa Gazprom tento rok zaviazal Bielorusku dodať 21 miliárd m3 plynu.
Niektorí pozorovatelia tvrdo kritizovali Moskvu za svoje protekčné zaobchádzanie s Bieloruskom počas sporu o ceny plynu s Ukrajinou na začiatku tohto roka. Tvrdili, že Rusko zvýšením cien plynu na európsku úroveň trestá Ukrajinu za svoju prozápadnú orientáciu. Počas konfliktu Moskva na krátky čas zastavila dodávky plynu na Ukrajinu, a tým znížila dodávky do Európy v období mimoriadnych mrazov.
Bieloruská ekonomika je závislá na importe plynu a zdraženie plynu je veľmi nepríjemné pre prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý v súčasnosti musí čeliť obvineniam opozície z manipulácie volieb.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 31,492 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:50