StoryEditor

MH je nespokojné s novými cenami elektriny

03.01.2007, 15:25
Autor:
SITASITA
Ministerstvo hospodárstva SR, ako aj niektoré domácnosti na strednom a východnom Slovensku po novom roku prekvapili ceny elektrickej energie používanej na priame vykurovanie.

Ministerstvo hospodárstva SR (MH), ako aj niektoré domácnosti na strednom a východnom Slovensku po novom roku prekvapili ceny elektrickej energie používanej na priame vykurovanie. Ako uvádza rezort hospodárstva, od nového roku sa zvýšili ceny elektriny v tejto kategórií odberu na strednom a východnom Slovensku od 9 do 20 % a dotklo sa to takmer 50 tis. odberateľov. "Napriek úsiliu vlády a MH, ktoré urobili v tomto smere maximum, nemajú inštitúcie štátu v súčasnosti nástroje, ktorými by prinútili regulačný úrad alebo dodávateľské organizácie energií, aby dodržali deklarované zníženie, respektíve nezvyšovanie cien," uviedol minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) sa však bráni. "Úrad jasne prehlásil, že v prípade všetkých troch rozvodných podnikov ide od nového roku o priemerný nulový nárast cien elektriny zahŕňajúcich všetky druhy sadzieb a taríf pre domácnosti. Zdôraznili sme, že v jednotlivých sadzbách a tarifách môže prísť k nárastom, respektíve ich poklesom, ktoré sa však v konečnom dôsledku neprejavia zvýšením v priemernej koncovej cene pre domácnosti," zdôraznil hovorca ÚRSO Miroslav Lupták. Podľa regulačného úradu bol dôvodom zvýšenia cien elektriny za priamo výhrevné vykurovanie fakt, že ide o najnákladnejší druh služby pre odberateľov a ceny za jej poskytnutie nepokrývali s ňou súvisiace náklady. "Ak by ceny za priamo výhrevné vykurovanie naďalej zostali nezmenené, znamenalo by to, že táto skupina odberateľov je dotovaná ostatnými skupinami odberateľov, čo odporuje princípu spravodlivých cien i požiadavkám Európskej únie," podotkol Lupták.
Podľa neho úrad nemôže zasahovať do obchodnej politiky regulovaných subjektov v oblasti určovania výšky stálych mesačných platieb a taríf, ale kontroluje, či dané tarify zodpovedajú skutočným nákladom za príslušný druh dodávky elektriny. "Tvorba taríf je záležitosťou preferencií jednotlivých druhov dodávok pre kategórie koncových odberateľov tak, aby rozvodný podnik dosiahol čo najvyrovnanejšiu krivku odberu, a tým čo najlepšie podmienky pre nákup elektriny od jej výrobcov. Napríklad Stredoslovenská energetika už dva roky stimuluje prechod svojich zákazníkov od priamo výhrevného vykurovania na akumulačné vykurovanie," uzavrel Lupták. Tarify pre tento druh odberu na rok 2007 znížila stredoslovenská distribučná spoločnosť o viac ako 10 %. Keby novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorá je v druhom čítaní v Národnej rade SR, platila podľa rezortu hospodárstva od januára tohto roka, v určovaní cien elektriny by nevznikli takéto disproporcie. "Teraz sa ukázalo na príklade tých domácností, ktoré vykurujú elektrickou energiou, aká je nedokonalosť celého legislatívneho procesu a zákona. Myslím si, že ÚRSO veľmi zle vypracoval cenové výmery a nedodržal slovo, čo sa týka vykurovania bytov," doplnil Jahnátek. Podľa neho distribučné spoločnosti to, čo ušetrili na domácnostiach, "prehodili na plecia" oprávnených užívateľov a domácností s väčším odberom energií. "Toto považujeme za nesprávne, no v súčasnosti vláda nevie reálne zasiahnuť. Súčasná legislatíva to totiž neumožňuje. Vyriešiť to môže až novela zákona o regulácii," uzavrel Jahnátek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:52