StoryEditor

Prvý obchodný deň na ruskej burze s plynom splnil očakávania jej zakladateľov

22.11.2006, 15:03
Autor:
TASRTASR

Prvé obchodné dohody medzi producentmi zemného plynu a jeho distribútormi na moskovskej burze s touto komoditou priniesli počas prvého obchodného dňa priemernú cenu 60 USD, v prepočte vyše 1 660 SKK, za 1 000 kubických metrov.
Gazprom a nezávislí dodávatelia plynu dostávajú za 1 000 m3 ekvivalent 45 USD. Cenu plynu pre odberateľov reguluje štát a podnikanie s ním na ruskom trhu je stratové.
Štátny podnik Gazprom a nezávislý producent plynu Novatek predali dnes ráno na voľnom trhu spolu okolo 20 miliónov m3 a do konca prvého obchodného dňa by mal tento objem vzrásť na 150 miliónov m3.
Vláda súhlasila s tým, aby cena plynu rástla ročne o 15 až 18 %. To umožní, aby jeho cena do roku 2010 vzrástla na dvojnásobok v porovnaní s vlaňajšou úrovňou. Iba tak sa podarí odstrániť stratovosť jeho predaja v Rusku.
Podľa prezidenta Vladimira Putina vyššia cena plynu by mala viesť ruskú ekonomiku k vyššej efektívnosti. Lepšie hospodárenie s plynom by malo uvoľniť určité objemy paliva na export. V západnej Európe sa už jeho cena vyšplhala na 250 USD za 1 000 m3.
Idea burzy s plynom sa zrodila v Gazprome. Podnik chce dokázať, že v krajine je už dosť bohatých podnikov a ľudí, ktorí môžu platiť za plyn viac než je jeho cena určená štátom.
Gazprom ťaží ročne 545 miliárd m3 plynu a nezávislí producenti k tomu pridávajú ešte 100 miliárd m3. Do západnej Európy exportuje koncern 150 miliónov m3, čo je štvrtina jeho ročnej spotreby.
Podľa niektorých expertov by Gazprom a nezávislí producenti plynu mohli predávať na ruskej burze s touto komoditou po 25 miliárd m3 ročne, kým tento rok sa predpokladá, že predajú po 5 miliárd m3. Viktor Baranov, šéf združenia nezávislých producentov plynu, uviedol, že prvý úspešný deň ruskej burzy s plynom by mal viesť vládu k rozhodnutiu, aby umožnila vyšší predaj plynu na voľnom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:39